Transnistria este în colaps! Chișinăul salvează enclava. Cumpără mărfuri și produse de 375 milioane de dolari

30 Nov. 2023, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Nov. 2023, 10:19 // Actual //  Lupu Eduard

Economistul Veaceslav Ioniță subliniază o intensificare semnificativă a relațiilor comerciale dintre Moldova de pe malul drept al Nistrului și regiunea separatistă de pe malul stâng, într-un interval de 3 ani, cu un volum total al schimburilor comerciale estimat la aproximativ 570 de milioane de dolari SUA pentru anul curent.

Conform estimărilor lui Ioniță, vânzările către malul stâng vor atinge suma de 195 de milioane de dolari, în timp ce procurările din regiunea separatistă vor constitui 375 de milioane de dolari. Aceasta reflectă o creștere spectaculoasă în ambele direcții comerciale în ultimii 3 ani.

Economistul subliniază că un aspect deosebit de interesant este reprezentat de procurările malului drept de pe malul stâng. În ultimii 2 ani, exporturile regiunii separatiste au înregistrat o scădere semnificativă de 25%. Malul drept al Moldovei a jucat un rol crucial în menținerea stabilității economice a regiunii separatiste, care, confruntându-se cu o scădere a exporturilor către toate destinațiile, a decis să majoreze procurările din regiunea separatistă.

În premieră pentru 2023, vânzările către malul drept vor depăși 53% din totalul vânzărilor regiunii, marcând un moment semnificativ în istoria economică a zonei. În comparație cu acum 15 ani, când Moldova acoperea doar 6,5% din procurările din regiunea separatistă, cota actuală s-a majorat de peste 8 ori, devenind sursa principală de venit pentru regiune.

În contextul reducerii exporturilor regiunii separatiste către alte țări cu 50% în ultimii doi ani, creșterea vânzărilor către malul drept devine esențială pentru atenuarea impactului negativ înregistrat în economia regiunii separatiste. Această tendință subliniază importanța crescută a Moldovei în contextul schimburilor comerciale în regiunea Nistrului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău