Portretul lui Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor făcută scrum: Legăturile cu mafia rusă și diamante africane

26 Dec. 2023, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Dec. 2023, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Complexul turistic „Ferma Dacilor”, deținut de Cornel Dinicu, a fost distrus într-un incendiu devastator în dimineața zilei de marți, 26 decembrie. Numele lui Cornel Dinicu este asociat cu mai multe scandaluri notorii din anii 2000, inclusiv afacerea „Portbagajul”, ceea ce adaugă o notă tragică evenimentului recent.

În anii 2000, Cornel Dinicu era cunoscut în lumea interlopă a Capitalei și era implicat în afacerea „Portbagajul”. În ianuarie 2000, Dinicu și complicii săi au furat 500.000 de dolari și un kilogram de aur din mașina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din Regie și Giulești. Acest incident a generat un scandal de amploare, implicând poliția, complicitatea autorităților și o rețea de traficanți de droguri.

În prezent, Cornel Dinicu este judecat la Înalta Curte de Casație pentru aceste acuzații. Mai mult, numele său a fost asociat cu o afacere dubioasă cu diamante în Africa și cu intervenții în forță de tip racket în România.

Dinicu s-a mutat în Prahova după o misiune în Africa, unde era însărcinat să prospecteze o exploatare diamantiferă, fiind recunoscut la începutul anilor 2000 drept un temut ”recuperator”, consacrat grație intervențiilor sale în forță de tip racket, conform Evenimentul Zilei în anul 2007.

Prezența lui Dinicu a fost semnalată în Guineea, districtul Kono – renumit pentru minele sale de diamante. Dinicu era însărcinat să prospecteze o exploatare diamantiferă. Premisele afacerii au atras atenţia, iar Cornel Dinicu a fost trimis în Sierra Leone. El reprezenta Total Asset Management GmbH, o companie elveţiană cu interese majore în România – conectată la gruparea Boris Golovin-Anatoli Patron-Iuri Ustinov. Total Asset Management (TAM) intenționa să preia un sfert din mina diamantiferă, investind în firma concesionara.

Ulterior, el a devenit cunoscut pentru complexul turistic „Ferma Dacilor” de la Tohani din Prahova. Complexul s-a bucurat de notorietate prin construcția unor căsuțe în copaci, concepute pentru a permite turiștilor să supravegheze lupii, o idee care nu s-a concretizat în cele din urmă.

Cu toate acestea, „Ferma Dacilor” a devenit celebră pentru bucătăria tradițională și prețurile ridicate, atrăgând clienți cu posibilități financiare peste medie. Cu incendiul care a distrus acum complexul, se încheie o pagină din istoria controversată a lui Cornel Dinicu și a afacerilor sale. Autoritățile investighează cauza incendiului și impactul acestuia asupra patrimoniului turistic și economic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău