Portretul lui Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor făcută scrum: Legăturile cu mafia rusă și diamante africane

26 Dec. 2023, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Dec. 2023, 15:09 // Actual //  bani.md

Complexul turistic „Ferma Dacilor”, deținut de Cornel Dinicu, a fost distrus într-un incendiu devastator în dimineața zilei de marți, 26 decembrie. Numele lui Cornel Dinicu este asociat cu mai multe scandaluri notorii din anii 2000, inclusiv afacerea „Portbagajul”, ceea ce adaugă o notă tragică evenimentului recent.

În anii 2000, Cornel Dinicu era cunoscut în lumea interlopă a Capitalei și era implicat în afacerea „Portbagajul”. În ianuarie 2000, Dinicu și complicii săi au furat 500.000 de dolari și un kilogram de aur din mașina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din Regie și Giulești. Acest incident a generat un scandal de amploare, implicând poliția, complicitatea autorităților și o rețea de traficanți de droguri.

În prezent, Cornel Dinicu este judecat la Înalta Curte de Casație pentru aceste acuzații. Mai mult, numele său a fost asociat cu o afacere dubioasă cu diamante în Africa și cu intervenții în forță de tip racket în România.

Dinicu s-a mutat în Prahova după o misiune în Africa, unde era însărcinat să prospecteze o exploatare diamantiferă, fiind recunoscut la începutul anilor 2000 drept un temut ”recuperator”, consacrat grație intervențiilor sale în forță de tip racket, conform Evenimentul Zilei în anul 2007.

Prezența lui Dinicu a fost semnalată în Guineea, districtul Kono – renumit pentru minele sale de diamante. Dinicu era însărcinat să prospecteze o exploatare diamantiferă. Premisele afacerii au atras atenţia, iar Cornel Dinicu a fost trimis în Sierra Leone. El reprezenta Total Asset Management GmbH, o companie elveţiană cu interese majore în România – conectată la gruparea Boris Golovin-Anatoli Patron-Iuri Ustinov. Total Asset Management (TAM) intenționa să preia un sfert din mina diamantiferă, investind în firma concesionara.

Ulterior, el a devenit cunoscut pentru complexul turistic „Ferma Dacilor” de la Tohani din Prahova. Complexul s-a bucurat de notorietate prin construcția unor căsuțe în copaci, concepute pentru a permite turiștilor să supravegheze lupii, o idee care nu s-a concretizat în cele din urmă.

Cu toate acestea, „Ferma Dacilor” a devenit celebră pentru bucătăria tradițională și prețurile ridicate, atrăgând clienți cu posibilități financiare peste medie. Cu incendiul care a distrus acum complexul, se încheie o pagină din istoria controversată a lui Cornel Dinicu și a afacerilor sale. Autoritățile investighează cauza incendiului și impactul acestuia asupra patrimoniului turistic și economic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ