Novocerkask – nava rusească distrusă în explozia din Crimeea! Forbes: Costă 750 milioane de dolari

26 Dec. 2023, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Dec. 2023, 14:50 // Actual //  Lupu Eduard

Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat marți că au efectuat cu succes un atac asupra navei mari de debarcare Novocerkassk a Flotei de la Marea Neagră a Federației Ruse în apropierea Feodosiei, peninsula Crimeea. Nava era suspectată că transporta drone iraniene pentru operațiuni ale Rusiei împotriva Ucrainei.

În jurul orei 2:30 dimineața (0030 GMT), aviația ucraineană a lansat un atac cu rachetă de croazieră asupra navei, potrivit unui anunț făcut pe platforma de mesagerie Telegram. Feodosia, gazda unei baze navale ruse semnificative în teritoriul ocupat al Crimeii, a fost teatrul acestui atac.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, a distribuit imagini video ale unei explozii la baza navală rusă din Feodosia, confirmând atacul și menționând că „Novocerkassk” a fost „distrusă”. Oleșciuk a sugerat că nava ar fi putut transporta drone explozive iraniene.

Serghei Aksionov, liderul Crimeei susținut de Kremlin, a confirmat incidentul, declarând că un „atac inamic” a avut loc în zona Feodosiei. El a menționat că o persoană a fost ucisă și două au fost rănite în timpul atacului, iar măsuri de evacuare erau în curs pentru locuitorii afectați.

Ministerul Apărării al Rusiei a confirmat că navele Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit „Novocerkassk”, atribuind incidentul unui atac aerian în timpul respingerii unui atac ucrainean. Cu toate acestea, nu s-a precizat dacă nava rusească a rămas pe linia de plutire sau dacă va fi supusă restaurării.

Este de menționat că Ucraina a avut o istorie de operațiuni în Crimeea, cu accent pe vizarea activelor militare rusești. În aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus crucișătorul de rachete „Moskva”, nava amirală a Flotei Mării Negre a Rusiei, într-un atac care a reprezentat o pierdere semnificativă pentru Moscova în cadrul conflictului în curs cu Ucraina.

La 13 aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse – crucișătorul de rachete „Moskva”, ducând la scufundarea acesteia în ziua următoare.

Deși numărul exact de persoane aflate la bord în momentul atacului rămâne nedezvăluit de Rusia, până la 500 de persoane ar fi putut fi prezente acolo, scrie Kyiv Post.

Kremlinul a recunoscut doar 17 decese, atribuind-o unei combinații de „detonare a muniției, incendiu și inundații ulterioare în condiții meteorologice nefavorabile”.

A fost atât o mare pierdere militară pentru ruși, cât și o lovitură adusă încrederii lor. După scufundarea navei Moskva, flota rusă a fost mutată departe de țărmurile ucrainene.

În special, acest incident este cea mai scumpă pierdere militară a Rusiei în războiul în curs cu Ucraina, valoarea estimată a navei Moskva la momentul distrugerii sale ajungând la aproximativ 750 de milioane de dolari, după cum a raportat Forbes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Agenții economici din R. Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană carne refrigerată și carne congelată, potrivit anunțului premierul Dorin Recean, în cadrul ședinței Guvernului.

În 11 luni ale anului 2023, Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) nu a exportat nicio o tonă de carne proaspătă de vită, porc sau pasăre, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija. Asta deși din martie 2023, Republica Moldova are undă verde la exportul de carne pe piața UE.

Datele vamale arată că în ultimii ani că Republica Modlova nu exportă carne de vită sau de porc.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227.000 de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de aproximativ șase milioane de păsări.

De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual circa 253 milioane de ouă.

Expertul Iurie Rija susţine însă că procesatorii de carne se confruntă cu o provocare semnificativă, întrucât capacitatea lor de producţie nu poate fi integral acoperită de resursele interne.

În acelaşi timp importurile de carne de pasăre şi organe comestibile, carne de vită, carne şi slănină de porc, în 11 luni ale acestui an s-au ridicat la circa 35.400 de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău