Cei care s-au debranșat de la căldura centralizată, nu sunt scutiți de achitarea facturii la căldură. „Termoelectrica nu ia mai multă energie or, toate facturile adunate ale locatarilor trebuie să coincidă cu datele de la contor de la intrarea în bloc”, a declarat într-o conferință de presă directorul Termoelectrica, Iurie Razlovan, care a explicat noua metodologie de facturare a căldurii în blocurile din Capitală.
„Toate apartamentele, mai ales cele debranșate, trebuie să contribuie la plata facturii la căldură. Este vorba de spațiile comune, scară, subsol și coloanele care tranzitează apartamentele. Un lucru nou din metodologie este coeficientul Q18”, a explicat Razlovan.
Potrivit lui, Q 18 este coeficientul care ia în calcul temperatura din apartamentele deconectate.
„De exemplu, o familie proprietară a unui apartament pleacă în vacanță. Peste două săptămânii când revine temperatura e de 16 grade. De unde s-a luat căldura? A fost o contribuție comună. Prin urmare dacă ești debranșat trebuie să asiguri o cantitate de căldură. Cum se va depista acest lucru, vom solicita facturile de la ceilalți furnizori și vom analiza consumul. Respectiv dacă va mai mic sau chiar deloc atunci se va lua în calcul coeficientul Q18”, a mai spus directorul Termoelectrica.
Șeful companiei termoenergetice a explicat de ce tarifele din acest an sunt mai mari. „Nu se mai acordă compensația la compensația la căldură de către municipalitate”
Anul trecut toți proprietarii celor 25 de mii de apartamente debranșate de la sistemul centralizat de căldură au aplicat pentru compensații de la guvern, în timp ce în sezonul de încălzire 2023-2024, doar 16 mi de proprietari au solicitat compensații.