VIDEO Reinvent Moldova: Olesea Gălușcă deschide seria cu o perspectivă inovatoare asupra industriilor creative

02 Feb. 2024, 17:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Feb. 2024, 17:09 // Actual //  bani.md

Primul episod al emisiunii „Reinvent Moldova”, difuzată la RLIVE TV în fiecare zi de marți de la 15:30 și prezentată de Otilia Cotruța, consultant PR și Comunicare, a adus în prim-plan o viziune îndrăzneață asupra viitorului Republicii Moldova prin intermediul industriilor creative. Aceasta a fost prezentată de Olesea Gălușcă, Manageră Industria Creativă, Proiectul Tehnologiile Viitorului. Discuția a oferit o radiografie detaliată a sectorului creativ moldovenesc, un domeniu în plină expansiune care promite să redefinească economia și identitatea țării din aspectul recunoașterii potențialului economic. Interviul va fi redifuzat sâmbătă, la 09:00, iar duminică, începând cu ora 15:00.

Republica Moldova, odată cunoscută mai ales pentru vinurile sale (care, de altfel, sunt din ce în ce mai recunoscute pe plan global) își croiește acum un nou drum pe harta globală prin industrii creative și servicii, produse, concurențiale pe plan internațional. De la design, media digitală și interactivă, până la producție de film și tehnologii avansate, sectorul creativ moldovenesc cunoaște o dezvoltare rapidă, susținută de liberalizarea economiei și integrarea în lanțurile valorice internaționale.
Olesea Gălușcă a evidențiat diversitatea și complexitatea serviciilor oferite în Moldova, inclusiv design de produs și identitate, vlogging, blogging, producție cinematografică, și dezvoltarea jocurilor video. Această paletă largă de servicii subliniază potențialul enorm al Moldovei de a inova și de a excela pe scena internațională.

Un punct forte al discuției a fost industria software a Moldovei, un lider în contribuția la PIB și la ocuparea forței de muncă, datorită unei forțe de muncă competitive și stimulentelor fiscale. Această performanță remarcabilă demonstrează capacitatea Moldovei de a se adapta și de a prospera într-o economie globalizată.

Centrul de excelență Artcor și MEDIACOR, primul centru de producție digital-media din țară, au fost prezentate ca exemple de infrastructuri care sprijină inovația și dezvoltarea în industriile creative. Aceste platforme oferă spații de co-working, studiouri de înregistrări, și acces la programe educaționale, stimulând astfel schimbul de idei și know-how între profesioniștii din domeniu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Un proiect în plină dezvoltare, despre care  am primit mai multe detalii și despre care vom scrie separat este Muzeele Viitorului. Contribuția industriei creative la economia națională este impresionantă, cu venituri de aproape 200 de milioane de dolari în 2022 și o creștere semnificativă a numărului de companii și locuri de muncă în sector. Aceste cifre reflectă dinamismul și potențialul de creștere al sectorului în Moldova.

Prin participarea Olesei Gălușcă la „Reinvent Moldova”, telespectatorii au avut ocazia să înțeleagă mai bine cum industriile creative pot juca un rol cheie în modernizarea și internaționalizarea Moldovei. Discuția a oferit nu doar o perspectivă asupra stadiului actual al sectorului, ci și asupra viitorului promițător pe care îl poate avea Moldova prin valorificarea talentului și inovației locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală