Se schimbă harta Europei?! Mişcare incredibilă a Transnistriei. Tiraspolul vrea să intre în componența Rusiei

22 Feb. 2024, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Feb. 2024, 09:59 // Actual //  bani.md

Congresul deputaţilor de toate nivelurile este programat la Tiraspol pentru 28 februarie, a scris opozantul Chenadie Cioba  pe Facebook. El a menționat că pe 29 februarie, președintele rus Vladimir Putin se va adresa Adunării Federale de la Moscova.

Ciorba nu exclude faptul că „echipa care va organiza acest congres a venit din Moscova”.

El consideră că la forum „trebuie exprimată o cerere din partea cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului către Rusia de a accepta Transnistria în Federația Rusă, iar pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în discursul său, iar Adunarea Federală, în regim de urgență, va lua o decizie care să satisfacă cererea.”

Opozantul consideră că evenimentul se încadrează în mitingul de protest organizat recent la Tiraspol (împotriva presiunii economice a Moldovei – „I.”) și urmărește scopul de a „a arăta că oamenii din Transnistria, univoc, condamnă autoritățile de Chișinău.”

„De aici și declarația recentă a ministrului rus de externe Lavrov că Moscova nu își va lăsa cetățenii care locuiesc în Transnistria”, notează Chorba.

El a cerut deputaților din regiune să împiedice adoptarea unui recurs care să-i dea lui Putin „dreptul legal de a lovi teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, sub orice pretext”.

„Doamnă președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat în toate modurile posibile că Rusia ar lovi teritoriul Moldovei. Nu ați ținut cont de un singur lucru: psihologia conducerii actuale a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu psihologia lui Hitler la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Încercările de a liniști oameni precum Putin duc la un singur lucru – apetitul tot mai mare al agresorului. Continuă să trăiești în propria ta lume a propriei invenții, unde consilierii te sperie și crezi că toate problemele se vor rezolva dacă nu le atingi cu mâinile”, a conchis Ciorba.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO