Grecia înăspreşte condiţiile pentru acordarea de vize de aur

22 Mart. 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2024, 11:58 // Actual //  bani.md

Ministerul elen de Finanţe a prezentat joi o serie de modificări aduse programului de acordare de vize de aur, majorând suma minimă pe care un străin trebuie să o investească în schimbul obţinerii unui permis de rezidenţă, în ideea de a răspunde la criza imobiliară din Grecia, transmite Bloomberg, citat de agerpres.ro.

Începând din 2014, Grecia a oferit permise de rezidenţă străinilor care au investit cel puţin 250.000 de euro într-o proprietate din Grecia, o ofertă atractivă comparativ cu Spania şi Ţările de Jos, unde programele similare costau de câteva ori mai mult.

În ultimii ani, Guvernul de la Atena a majorat valoarea minimă a investiţiei necesare pentru acordarea permisului de rezidenţă. În luna august a anului trecut pragul minim de investiţii pentru acordarea unei vize de aur a fost majorat la 500.000 de euro în zone populare precum Salonic, unele părţi din Atena şi insulele Mykonos şi Santorini.

Acum, autorităţile de la Atena au luat o decizie similară. Conform noilor reglementări dezvăluite joi seara, investitorii vor trebui să investească cel puţin 800.000 de euro în zonele enumerate mai sus, precum şi în insulele cu populaţii de peste 3.100 de locuitori, potrivit Ministerului de Finanţe. Modificările vor intra în vigoare la 31 martie iar în ceea ce priveşte restul ţării, pragul pentru acordarea de vize de aur a fost majorat de la 250.000 până la 400.000 de euro. În toate cazurile, investitorii vor trebui să cumpere o proprietate cu o suprafaţă de peste 120 de metri, care să nu poată fi utilizată pentru a fi închiriată pe termen scurt.

În timp ce Guvernul de la Atena spune că planul îi va descuraja pe investitorii străini să cumpere proprietăţi în zonele dezirabile, mulţi susţin că modificările nu vor reuşi să ţină sub control costurile cu locuinţele.

„Programul golden visa nu are nimic de a face cu creşterile de preţuri”, spune Athina Drakopoulou, dând vina pe tendinţa de închirieri pe termen scurt. La finele anului trecut, Athina Drakopoulou a fost nevoită să îşi închidă magazinul de artizanat pe care îl avea de 13 ani la Koukaki, un cartier din apropiere de Acropole. Proprietarul spaţiului i-a dublat chiria şi Drakopoulou nu a putut concura cu investitorii interesaţi de cafenele şi Airbnb.

Potrivit multor analişti, adevăratul vinovat este lipsa ofertei. Criza financiară a pus capăt noilor construcţii timp de aproape un deceniu, şi chiar dacă populaţia Greciei a rămas mai mult sau mai puţin stabilă, numărul de locuinţe disponibile pentru a fi închiriate s-a redus. În paralel, platforme precum Airbnb au convertit locuinţele în proprietăţi disponibile pentru închiriere pe termen scurt, iar unii proprietari nemulţumiţi de fiscalitate au lăsat locuinţele nelocuite în loc să le pună pe piaţă.

Deşi criza de locuinţe din Grecia este rezultatul mai multor factori, vizele de aur reprezintă „o picătură într-un ocean comparativ cu cererea crescută”, consideră Ilias Lekkos, economist şef la Piraeus Bank. Potrivit acestuia, aproximativ 18.000 de persoane au participat în programul golden visa de la lansarea sa, şi doar un mic număr de case au fost scoase de pe piaţă. „Este nevoie de stimulente pentru construcţia de noi case”, spune Lekkos.

Potrivit analiştilor de la Piraeus Bank, aproximativ 200.000 de unităţi de locuit sunt necesare pentru a acoperi cererea la nivelul întregii ţări.

Guvernul grec a început să ia măsuri pentru a rezolva criza de spaţii de locuit. Începând din acest an, proprietarii sunt obligaţi să înfiinţeze o firmă şi să plătească o taxă de 13% la fel ca hotelurile, în situaţia în care închiriază cel puţin trei proprietăţi pe termen scurt. De asemenea, începând din februarie, Guvernul grec va acoperi 40% din costul lucrărilor de renovare, sau până la 10.000 de euro, pentru apartamentele ai căror proprietari sunt dispuşi să le închirieze pe termen lung. Însă, având în vedere că închirierea în regim Airbnb aduce în medie 100 de euro pe noapte, într-o ţară în care salariul minim este de aproximativ 780 de euro pe lună, iniţiativa Executivului ar putea să nu fie una atractivă pentru proprietari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 11:11 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul tehnologic Apple a înregistrat o scădere dramatică de 640 de miliarde de dolari în capitalizare bursieră în decurs de doar trei ședințe de tranzacționare, după ce președintele Donald Trump a anunțat noi taxe vamale de până la 54% pentru importurile din China și alte state asiatice.

Acțiunile Apple s-au depreciat cu 19% în această perioadă, închizând ziua de 7 aprilie la 181,46 USD per acțiune, în scădere cu 3,7%, potrivit datelor publicate de CNBC. Capitalizarea bursieră a companiei s-a redus astfel la 2,73 trilioane de dolari, comparativ cu aproximativ 3,37 trilioane anterior.

Apple – una dintre cele mai expuse victime ale războiului comercial
Analiștii avertizează că Apple este una dintre cele mai vulnerabile companii în fața politicilor comerciale agresive promovate de administrația Trump. Compania depinde masiv de lanțurile de producție și asamblare din China, iar tarifele de 54% ar putea forța Apple fie să majoreze semnificativ prețurile, fie să își sacrifice marjele de profit.

Deși Apple dispune de fabrici și în India, Vietnam și Thailanda, noile tarife afectează și aceste țări, ceea ce limitează opțiunile companiei. Până acum, Apple nu a comentat public situația, notează CNBC.

Conform estimărilor băncii UBS, prețul unui iPhone 16 Pro Max ar putea crește în SUA cu 350 de dolari, ajungând la 1.549 USD, o majorare de 30%. Analistul Tim Long de la Barclays avertizează că, dacă Apple nu va ajusta prețurile, profitul pe acțiune ar putea scădea cu până la 15%.

Berkshire Hathaway, ieșire „la timp” din acțiunile Apple
Potrivit The Wall Street Journal, Berkshire Hathaway, compania de investiții a miliardarului Warren Buffett, a început să vândă acțiuni Apple încă din 2023, reducându-și semnificativ participația în ultimele trimestre. Dacă în septembrie 2023 deținea peste 915 milioane de acțiuni, până la finalul trimestrului III din 2024 participația s-a redus la 300 de milioane de acțiuni.

Vânzările masive ale acțiunilor Apple, declinul brusc al valorii bursiere și incertitudinile generate de tarifele internaționale indică o perioadă turbulentă pentru gigantul din Cupertino, care ar putea fi forțat să-și reconfigureze lanțurile globale de aprovizionare pentru a evita pierderi și mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI