Sancțiunile SUA pun pe jar indienii! Rafinăriile de petrol au încetat să accepte tancuri rusești de la Sovcomflot

22 Mart. 2024, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2024, 16:00 // Actual //  bani.md

Rafinăriile de petrol din India au încetat să accepte tancurile Sovcomflot care transportau petrol rusesc din cauza amenințării cu sancțiuni ale SUA, scrie Bloomberg, citat de publicația rusească meduza.

Atât rafinăriile de petrol private, cât și cele de stat, inclusiv cea mai mare Indian Oil Corporation, refuză să accepte tancurile Sovcomflot.

Surse au declarat pentru Bloomberg că rafinăriile „verifică cu atenție” proprietatea fiecărei nave pentru a se asigura că nu este asociată cu o companie sancționată. Două petroliere, după cum scrie publicația, au petrecut câteva săptămâni în largul coastei așteptând instrucțiuni de descărcare.

Potrivit interlocutorilor publicației, problemele Sovcomflot înseamnă că Rusia are mai puține cisterne pentru a livra petrol, iar acest lucru, la rândul său, a dus la o reducere a prețurilor pentru cumpărători în a compensa costurile mai mari de transport.

Bloomberg notează că, după izbucnirea unui război la scară largă, India a fost un cumpărător major de petrol rusesc, dar înăsprirea sancțiunilor americane a determinat rafinăriile să caute petrol mai scump din alte regiuni.

Statele Unite au introdus restricții împotriva Sovcomflot încă din februarie 2022 (acestea constau într-o interdicție de a atrage datorii și finanțare prin capitaluri proprii), iar în februarie 2024 au transferat compania pe lista SDN, ceea ce înseamnă blocarea tuturor activelor și interdicția de a lucra cu aceasta. . Au fost impuse și sancțiuni împotriva a 14 tancuri Sovcomflot. Sovcomflot a inclus, de asemenea, Regatul Unit și Uniunea Europeană în listele sale de sancțiuni chiar mai devreme.

După introducerea restricțiilor, tancurile Sovcomflot, după cum au aflat jurnaliștii de la Meduza și de la Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP), au continuat să livreze petrol în porturile europene, ocolind sancțiunile occidentale.

Bloomberg a raportat că, pentru a evita sancțiunile, Rusia a început să folosească o „flotă din umbră” formată din vechi cisterne care opresc balizele, astfel încât acestea să nu fie văzute de sistemele de urmărire. Drept urmare, până la sfârșitul anului 2023, ocolirea plafonului de petrol introdus cu un an mai devreme, după cum au calculat jurnaliștii, a costat Rusiei 11 miliarde de dolari — mai puțin decât a câștigat din vânzările de petrol doar în octombrie 2023. În același timp, Rusia a vândut petrol către India la 80 de dolari pe baril, adică semnificativ mai mare decât plafonul de preț stabilit la 60 de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău