Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, s-a întâlnit cu participanții la cea de-a III-a ediție a programului „Școala finanțelor moderne”, desfășurat împreună cu Banca Națională a României (BNR) și Academia de Studii Economice (ASE) din București pentru studenții de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM).
În cadrul întrevederii, doamna Anca Dragu le-a înmânat certificate tinerilor care, după revenirea la Chișinău, au dorit să-și valorifice experiența de studiu obținută, pregătind prelegeri de educație financiară pentru persoane de diferite vârste și profesii din zonele rurale.
„La Banca Națională credem în valoarea educației financiare și în potențialul tinerilor. Vă felicit pentru modul în care ați dus bagajul de cunoștințe în comunități din întreaga țară – în școli, colegii, biblioteci sau centre culturale. Ați fost mesageri ai cunoașterii acolo unde este cea mai mare nevoie de educație financiară”, a menționat guvernatoarea Băncii Naționale.
Doamna Anca Dragu a precizat că scopul programului „Școala finanțelor moderne” de a dezvolta cultura financiară a tinerilor prin formare profesională și implicare civică își găsește o realizare frumoasă în educația financiară pe care o desfășoară viitorii economiști. Până în prezent, ca urmare a programului, au fost susținute prezentări la diferite tematici financiare în zeci de comunități rurale din Republica Moldova.
Studenții și masteranzii ASEM, veniți la întâlnirea cu guvernatoarea Băncii Naționale, au avut ocazia să-și împărtășească din experiența lor de educație financiară prilejuită de participarea la program. Tinerii au mărturisit cu entuziasm că nu doar au ajutat alte persoane să învețe pentru a se integra în modernitatea financiară, dar au avut și ei înșiși de învățat din acea experiență profesională, civică, dar și pur umană:
„Am observat cu bucurie că tinerii, inclusiv studenții și copiii din comunitățile rurale, sunt astăzi mai informați decât eram noi cândva, ceea ce arată impactul real al programului „Școala finanțelor moderne”. Consider că această oportunitate a avut și va continua să aibă un impact major asupra tineretului din Republica Moldova.”
„Prin această experiență, am înțeles cât de important este să transmitem mai departe cunoștințele noastre, să motivăm elevii să descopere domeniul economic, atât ca posibilă profesie viitoare, cât și pentru a-și dezvolta abilități valoroase pentru viața personală.”
„În special, am simțit un impact profund lucrând cu copiii din mediul rural. Mulți dintre acești copii privesc acum cu speranță către un viitor mai bun. De aceea, atunci când am mers în instituțiile de învățământ din zonele rurale, am încercat să le captăm interesul, să le explicăm cum funcționează statul și economia, într-un mod cât mai atractiv. Am văzut cu ochii mei că atunci când li se oferă sprijin și încredere, acești copii pot progresa uimitor. Și sunt hotărâtă să mă implic în continuare, ori de câte ori voi avea ocazia, pentru a contribui la dezvoltarea lor.”
„Sunt recunoscătoare pentru această oportunitate și îmi doresc să continuăm să contribuim împreună la construirea unui viitor mai bun pentru Republica Moldova.”
Certificatele înmânate participanților la „Școala finanțelor moderne” poartă semnăturile guvernatorilor BNM și BNR, precum și ale rectorilor ASE București și ASEM Chișinău.
Programul a fost lansat în anul 2023, cu sprijinul Băncii Naționale a României, fiind desfășurat pe teritoriul României, unde tinerii au posibilitatea să îmbine studiul cu activități cultural-istorice în orașe reprezentative precum Iași, Suceava, Brașov și Sinaia.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!