În Italia sărăcia este la cote maxime, în ciuda redresării economice

26 Mart. 2024, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mart. 2024, 17:49 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit Reuters, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în ciuda redresării economice.

Cei care trăiesc în “sărăcie absolută” – adică nu pot să cumpere bunuri și servicii esențiale pentru viața de zi cu zi – au ajuns la 5,75 de milioane, ceea ce reprezintă 9,8% din populație, potrivit raportului emis luni de Institutul Național de Statistică (ISTAT). Acest procent reprezintă o creștere infim de mică față de cota de sărăcie de 9,7% din Italia în 2022.

Economia Italiei s-a redresat mai rapid după recesiunea indusă de pandemie decât au reușit să o facă vecinii săi precum Germania și Franța, cu o creștere concomitentă a ocupării forței de muncă, dar raportul ISTAT a arătat că redresarea nu i-a ajutat prea mult pe cei mai săraci.

Procentul celor în sărăcie absolută a fost de 9,1% în 2020 și 9,0% în 2021, la apogeul pandemiei, când impactul recesiunii asupra familiilor a fost parțial compensat de numeroasele măsuri de sprijin guvernamental.

Anul trecut guvernul de dreapta condus de Giorgia Meloni a început să elimine treptat un ajutor dat celor sărăci – numit “venitul de cetățenie” – introdus în 2019, ignorând avertismentele unor economiști și ale Băncii Italiei cu privire la impactul asupra destinatarilor acestui suport.

Schema care a ajutat aproximativ un milion de familii să iasă din sărăcie în 2019, conform ISTAT, a fost eliminată complet începând cu acest an și înlocuită cu un ajutor limitat, adresat în principal celor care sunt fizic incapabili să lucreze.

ISTAT definește sărăcia absolută ca fiind condiția celor care nu pot să își cumpere bunuri și servicii necesare pentru “un standard de viață acceptabil”, care să le asigure că nu sunt marginalizați în societate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 17:12 // Actual //  bani.md

Miercuri, 8 mai, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de compensare a cheltuielilor unității în învățământul dual. Astfel, solicitantul compensației trebuie să prezinte un certificat de conformitate emis de Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM). Alte verificări ale dosarului, în afara celor financiare legate de admisibilitatea cheltuielilor, nu vor mai fi necesare.

Prezent în cadrul ședinței, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a salutat decizia cabinetului de miniștri și a subliniat importanța aprobării Hotărârii.

„Este important să ne îndreptăm către o nouă etapă, și anume să aliniem pregătirea cadrelor din sistemul educațional tehnic cu programele naționale, resursele statului și resursele donatorilor. Cu sprijinul acordat de stat, vom reuși să dezvoltăm o economie capabilă să facă față cerințelor și concurenței din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Sergiu Harea.

De asemenea, conform proiectului aprobat, vor fi admise pentru compensare următoarele cheltuieli suportate în anul respectiv de studii (1 septembrie – 31 august):

  • Remunerația de formare profesională (fără adaosuri și sporuri), dar nu mai mult de 30% din cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Salariul de bază lunar al maistrului-instructor care a instruit elevii în învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Cheltuielile pentru serviciile acordate de către Camera de Comerț și Industrie a RM în vederea realizării prevederilor ce vizează învățământul dual;
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru instruirea psihopedagogică de cel puțin 20 credite ale maistrului-instructor;
  • Cheltuielile pentru organizarea locurilor de instruire (amortizarea mijloacelor fixe, a activelor nemateriale, întreținerea și reparația mijloacelor fixe, cheltuielilor de birotică);
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional tehnic în care se instruiește elevul prin învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate.

Măsură va reprezenta o motivație în plus pentru cele aproximativ 171 de scrisori de intenție ale unităților economice pentru realizarea învățământului dual în anul 2024, cu un număr de peste 2000 de locuri disponibile.

Conform datelor, în anul de studii 2023-2024, aproximativ 1700 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 30 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 140 de unități economice.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău