„Aurul lichid” al milionarului discret! Slusari explică cum prietenul lui Plahotniuc șantajează o țară întreagă

27 Mart. 2024, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Mart. 2024, 12:17 // Actual //  bani.md

Un personaj cu patru cetățenii (Vaja Jhashi n.a) și dublă identitate, locuind peste hotare, este acuzat, de reprezentantul fermierilor Alexandr Slusari, că șantajează întreaga țară și folosește diverse mijloace media pentru a denigra fermierii autohtoni, în contextul suspendării activității fabricii de la ulei de la Bălți.

„În anul 2023, recolta globală a semințelor de floarea-soarelui a înregistrat un record de peste 750 de mii de tone, cu 20% mai mult față de anul precedent. Cu toate acestea, în septembrie-noiembrie, companiile din cadrul grupului Trans Oil au achiziționat masiv producția la un preț considerabil de scăzut, între 5,5 și 6 lei per kilogram, creând un dezechilibru financiar major pentru agricultorii locali”, susține Slusari.

Reprezentantul fermierilor, Alexandr Slusari, a denunțat practicile abuzive ale holdingului, care a profitat de datoriile uriașe ale producătorilor de cereale și oleaginoase. Cu toate acestea, fabricile de producție a uleiului vegetal, deținute tot de Trans Oil, nu au făcut stocuri de materie primă ieftină, ceea ce ar fi permis micșorarea semnificativă a prețului la ulei.

„Acești agricultori nu vor să comercializeze producția sub prețul de cost, oferit acum de Trans Oil. Prețurile bursiere la floare soarelui actualmente oscilează în jur de 9 lei. Evident că fermierii nu sunt de acord să tranzacționeze marfa cu 6,5 lei și cer cel puțin 7,5 lei, preț”, a punctat Slusari.

Acum, în fața lipsei de materie primă, holdingul solicită deschiderea importului din Ucraina, ignorând stocurile considerabile de floarea-soarelui existente în țară. Fermierii, conștienți de practicile injuste, refuză să-și vândă marfa sub prețul de cost impus de Trans Oil.

Slusari acuză compania transnațională de exploatare și control abuziv asupra ramurilor agroindustriale importante ale Moldovei, subliniind că aceasta nu are nicio legătură cu țara în afară de dorința de a obține profituri uriașe. El critică și inacțiunea organelor statale abilitate, care par să fie complice la aceste practici abuzive.

Ieri,, 26 martie, Guvernul anunța că s-a decis prelungirea măsurii pe un termen de 3 luni a importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova în baza unei licențe, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii Trans Oil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața Republicii Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO