Afaceriștii fierului vechi din Transnistria au bătut palma cu regele asfaltului din România să preia o oțelărie

27 Mart. 2024, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2024, 11:01 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Antreprenorul Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, a fost prezentat ca acceptând să preia combinatul siderurgic de la Oțelu Roșu, județul Caraș Severin, tranzacția fiind derulată printr-o firmă care fusese selectată inițial, în urmă cu aproape un an, de către Ministerul Economiei pentru a i se acorda un ajutor de stat de peste 130 milioane euro pentru un proiect investițional, denumit ″EcoMetal″, ajutor pe care însă nu l-a mai primit în cele din urmă.

Firma respectivă, Eco Wind Power SRL, controlată de familia Umbrărescu, a achiziționat luna trecută creanța ANAF asupra companiei Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), cea care a cumpărat în 2019 unitatea de producție de țevi de oțel din Oțelu Roșu, iar ulterior a intrat în insolvență, în februarie 2023, notează profit.ro.

LDME, proprietarul actual al combinatului Oțelu Roșu, are ca asociați principali compania poloneză Sunningwell International Polska (49,09%), fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și societatea Omnisteel SRL din Republica Moldova (tot 49,09%), deținută de antreprenorii basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), patronul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%). Acționari minoritari la LDME, cu câte 0,91%, sunt traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia și firma românească Metary SRL, a aceluiași Alexandru Rotaru din Republica Moldova, care este și administrator special al LDME.

Firma familiei Umbrărescu a înlocuit Fiscul în postura de creditor al LDME și de titular al proceselor verbale de sechestru asigurător prin care ANAF pusese gaj de mai demult pe activele combinatului de la Oțelu Roșu, pentru datorii bugetare restante, potrivit datelor juridice oficiale. Contractul de cesiune a creanței a fost încheiat pe 16 februarie.

Prefectul județului Caraș Severin și primarul din Oțelu Roșu au declarat public că prețul cesiunii de creanță ar fi fost de circa 12 milioane euro. De asemenea, politicienii locali, dar și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au transmis mesajul că preluarea combinatului de către familia Umbrărescu, în urma achiziției datoriei către Fisc a proprietarului insolvent, se află în linie dreaptă.

În cel mai recent tabel cu datorii al companiei insolvente, valoarea totală a fostei creanțe a ANAF asupra LDME, cedată către Eco Wind Power SRL, figurează ca dublă în raport cu prețul de cesiune vehiculat public, respectiv ca fiind de peste 123 milioane lei (în jur de 24,8 milioane euro), ceea ce reprezintă mai mult de 81% din totalul masei credale a societății, de 151,7 milioane lei. Datoria preluată este compusă dintr-o creanță garantată de 117,64 milioane lei și una bugetară de 5,67 milioane lei.

Mai recent, în ianuarie 2024, două firme de trading și distribuție de produse metalurgice și ciment din România care, printre altele, vând deșeuri metalice feroase Uzinei Metalurgice Moldovenești de la Rîbnița din Transnistria, controlată de regimul separatist de la Tiraspol, și îi distribuie acesteia produsele finite în România și alte țări din UE, au ajuns și ele la masa credală a LDME. Cele două, Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, au cumpărat creanțe privilegiate garantate datorate de LDME în sumă totală de peste 2,7 milioane lei și au intrat de asemenea în comitetul creditorilor.

Anul trecut, Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, acum creditoare ale LDME, au finalizat și inaugurat un centru logistic de depozitare, încărcare-descărcare și transport feroviar și auto de produse siderurgice la Holboca, în județul Iași, la 30 de kilometri de granița cu Republica Moldova.

Moldmetal Trading SRL, un business cu rulaj anual de peste jumătate de miliard de lei pus pe picioare în urmă cu 10 ani, îi are ca asociați pe transnistreanul de naționalitate ucraineană Oleg Babii (50,5%), pe cetățeanul român originar din Republica Moldova Radomir Șeremet (48,51%, plus calitatea de administrator, fost șef serviciu control intern la Mechel, ex-proprietarul rus al combinatului Oțelu Roșu) și pe românul Vasile Tamba (0,99%). La MMS Minerals & Metals Solutions SRL, înființată în 2012 și cu rulaj anual de peste 100 milioane lei, acționari sunt basarabenii Petru Șeremet, tatăl lui Radomir Șeremet (60%) și Cristina Golubcova (40%).

Din comitetul creditorilor LDME mai face parte firma MF Industry & Asset Management SRL, controlată de Metary SRL a lui Alexandru Rotaru din Republica Moldova, administratorul special al LDME, cu peste 1 milion de lei, din care circa 811.000 lei reprezintă datorii salariale preluate de la angajații combinatului.

Mai important, însă, MF Industry & Asset Management SRL are închiriate activele combinatului de la Oțelu Roșu, printr-un contract încheiat în septembrie 2022 cu LDME. Prin contract a fost transferată inclusiv activitatea societății debitoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău