Putin a dat o lovitură cruntă companiilor occidentale: A pus mâna pe 100 de miliarde de dolari cu un șiretlic

30 Mart. 2024, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mart. 2024, 09:48 // Actual //  bani.md

Războiul Rusiei din Ucraina început în urmă cu mai mult de 2 ori a provocat bulversări masive ale afacerilor Vestului cu Moscova, sub asaltul sancțiunilor. La rândul său, Putin a dat o lovitură cruntă companiilor occidentale din Rusia, care au părăsit țara, acestea pierzând peste 100 de miliarde dolari, bogăție care a intrat în visteria rusă.
Liderul de la Kremlin a obligat firmele străine să-și vândă activele la jumătate de preț, un șiretlic pentru a pune mâna pe avuția lor.

Regimul lui Putin a intensificat măsurile punitive la adresa companiilor care doresc să părăsească Rusia. În ciuda faptului că mii de firme occidentale s-au angajat să plece, doar 372 de companii au părăsit Rusia de la începutul războiului, potrivit Business Insider.

Companiile străine care au părăsit Rusia de când a invadat Ucraina în 2022 au pierdut 107 miliarde de dolari în procesul de ieșire de pe piață, potrivit unei analize Reuters publicate joi.

Agenția a publicat ultima dată o analiză a dosarelor și declarațiilor firmelor în august. La acel moment, companiile străine care părăseau Rusia au pierdut peste 80 de miliarde de dolari în procesul de plecare. Noile date reprezintă o creștere cu 30% de la ultima analiză.

Companiile care pleacă din Rusia pierd atât de mult în deprecieri și venituri, deoarece regimul președintelui Vladimir Putin a implementat măsuri din ce în ce mai punitive pentru firmele care părăsesc țara. Acestea includ obligarea companiilor să-și vândă activele cu o reducere de 50% și să plătească cel puțin 10% din veniturile din vânzare către bugetul federal. Washingtonul a numit astfel de plăți drept „taxe de ieșire”.
Companiile occidentale care doresc să părăsească Rusia trebuie să fie aprobate de Moscova. Firmele care operează în sectoare precum energia și sectorul bancar au nevoie de aprobarea personală a lui Putin.

Mii de companii străine s-au angajat să părăsească Rusia după ce a început războiul din Ucraina. Doar 372 dintre ele au ieșit complet de la începutul războiului, potrivit unui raport al Școlii de Economie din Kiev. Alte 502 companii sunt în proces de retragere din țară, în timp ce alte 702 companii și-au suspendat operațiunile în țară.
Printre companiile care încearcă să-și vândă activele în Rusia în acest an se numără gigantul energetic Shell, gigantul bancar HSBC, compania minieră Polymetal International și compania de tehnologie Yandex.

Vânzările lor de active însumează aproape 10 miliarde de dolari și au fost vândute cu reduceri de până la 90%, conform calculelor Reuters.

„Nu există active occidentale în Rusia care să poată fi considerate sigure sau protejate atâta timp cât Kremlinul continuă să ducă război”, a declarat Ian Massey, șeful departamentului de informații corporative la consultanța globală de risc S-RM.

În afară de reduceri de valoare și pierderi de venituri, companiile străine care pleacă au plătit și comisioane uriașe guvernului rus.
Companiile care au părăsit deja plătiseră 35,7 miliarde de ruble, sau 387 de milioane de dolari, la bugetul Rusiei din 15 martie, a raportat RBC Daily din Rusia la începutul acestei luni, citând date oficiale.

După cum s-a anunțat în decembrie, multe dintre cele mai mari nume de uz casnic occidental – companii precum McDonald’s, Starbucks și Ikea – au părăsit deja Rusia. Printre marile companii străine care încă operează în Rusia se numără Nestlé, Unilever și Mondelez.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Dec. 2024, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Dec. 2024, 17:00 // Actual //  Ursu Victor

În 2025 China va depăşi Occidentul la vânzările de maşini electrice. Toate prognozele indică o creştere fulminantă a vânzărilor de automobile „verzi” în raport cu cele tradiţionale, în timp ce piaţa din Europa şi SUA  încetineşte reflectând adoptarea lentă de către industria auto tradiţională a noii tehnologii, incertitudinea privind subvenţiile din partea statului şi creşterea protecţionismului împotriva importurilor din China, scrie FT.

Potrivit prognozelor, în 2025 numărul automobilelor electrice din China s-ar dubla – de la 5,9 milioane în 2022 la 12 milioane – iar vânzările de autovehicule tradiţionale vor scădea cu peste 10% anul viitor, ajungând la mai puţin de 11 milioane, reflectând o scădere de aproape 30% faţă de 14,8 milioane în 2022.

Robert Liew, director de cercetare în domeniul energiei regenerabile pentru Asia-Pacific la Wood Mackenzie, a declarat că succesul chinezesc în domeniul automobilelor electrice este o doavadă a dezvoltării puternice a tehnologiei în interiorul ţării şi a faptului că au reuşit cu succes să îşi securizeze lanţurile de aprovizionare globală pentru resursele necesare automobilelor electrice.

„Vor să electrifice totul. Nicio ţară nu se apropie de nivelul Chinei” a spus Robert Liew.

Deşi ritmul de creştere a vânzărilor de vehicule electrice în China a încetinit din frenezia post-Covid, previziunile sugerează că obiectivul oficial al Beijingului, stabilit în 2020, ca vehiculele electrice să reprezinte 50 % din vânzările de automobile până în 2035, va fi atins cu 10 ani mai devreme decât era prevăzut.

Previziunile marilor bănci internaţionale privind China subliniază faptul că, în următorul deceniu, fabricile create în China pentru a produce zeci de milioane de autovehicule cu motoare tradiţionale nu vor mai avea aproape nicio piaţă internă de deservit.

Totodată ele atrag atenţia că ascensiunea rapidă a industriei chineze de vehicule electrice ameninţă acum campionii naţionali ai producţiei auto din Germania, Japonia şi SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală