Leonid Sidorov: Ca urmare a modernizării spațiului adiacent C.C. „UNIC” vor avea de câștigat absolut toți 

10 Apr. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
10 Apr. 2024, 11:25 // Actual //  Soroceanu Olga

Centrul comercial (C.C.) „UNIC” trece printr-un amplu proces de modernizare, pornind inclusiv de la interesele vizitatorilor, dar și al urbei în general. Leonid Sidorov, administratorul „UNIC” S.A., în cadrul unui interviu pentru Curentul.md, a spus că, până acum au fost făcute o serie de lucrări și acestea continuă pentru a spori confortul pentru orășeni și oaspeții capitalei.

„A fost modernizată fațada edificiului. Acest proces a avut loc în baza unui concept creat de arhitecții de la cunoscuta companie germană Chapman and Taylor. Astfel, Centrul comercial UNIC a ajuns să aibă o imagine mult mai agreabilă și să se încadreze mult mai bine în tabloul general al zonei centrale a orașului.

Investiții importante s-au făcut și în modernizarea spațiului adiacent. În context aș menționa că suprafața terenului aferent reprezintă 1,3 ha. Eforturile noastre au ținut în special de amenajarea teritoriului adiacent de pe str. Ismail. Astfel, au fost demolate toate construcțiile ușor demontabile – piața de flori, terasa de vară etc., iar în rezultat această zonă din centrul capitalei a căpătat cu totul altă „față”, mult mai atractivă.

Aș mai menționa aici și investițiile făcute de proprietari în amenajarea scuarului din fața Centrului. Şi acestea au fost îndreptate spre modernizarea unui loc de odihnă și relaxare nu doar pentru vizitatorii Centrului, ci pentru orice locuitor sau oaspete al capitalei. În general, în ultimii ani de către noii proprietari s-au făcut investiții serioase în infrastructura edificiului și modernizarea spațiului adiacent. Nu veți găsi mulți agenți economici care să fi făcut acest lucru”, a relatat el.

Leonid Sidorov a spus că, la etapa următoare, se dorește construcția unei parcări subterane, ceea ce ar permite creșterea numărului locurilor de parcare de la 126 existente în prezent până la 610, remarcând că „locurile de parcare sunt o mare problemă pentru orașul Chișinău, dar în special pentru zona centrală a capitalei”.

„De asemenea, ne propunem crearea unei zone de agrement confortabile în scuarul din fața Centrului comercial UNIC, de care ar beneficia toți locuitorii și oaspeții capitalei. Mizăm să obținem cât mai rapid posibil aprobările de la organele competente, pentru a putea implementa și acest nou proiect de modernizare, proces de pe urma cărora vor avea de câștigat absolut toți – și noi, și municipalitatea, și oamenii”, a mai menționat el.

Directorul „UNIC” a precizat că proiectul de modernizare a fost elaborat de compania Chapman Taylor – lider mondial în domeniul proiectelor mixte de dezvoltare urbană. „Chapman Taylor este cunoscută pentru proiectele sale de planificare urbană în centrele istorice din diversele capitale, orașe din lume, pentru proiecte de regenerare urbană. Ei au peste 3000 de proiecte realizate în peste 100 de țări din lume. Printre proiectele lor de succes pot fi menționate: Zona Liverpool Waters (Marea Britanie), planurile urbanistice realizate pentru Xiongan New Area Urban în China, proiectul-concept realizat pentru construcția Aeroportului din Jeddah, Arabia Saudită etc.”, a subliniat omul de afaceri.

Cu referire la reacțiile apărute în spațiul public referitor la proiect, Leonid Sidorov a spus: „Noi tratăm cu mare înțelegere orice opinie – și pro, și contra. Înțelegem temerile unora, pentru că într-adevăr avem mai multe exemple în Chișinău când s-au implementat proiecte aiurea, care doar au afectat imaginea generală a urbei și au provocat probleme suplimentare oamenilor. Însă, noi suntem altfel – am demonstrat acest lucru până acum, și îl vom demonstra și în continuare. Vom face exact ceea ce anunțăm și în strictă conformitate cu deciziile care sperăm că le vor aproba organele competente. Mai mult ca atât, în curând vom demara un proces de informare a cetățenilor despre proiectul ce urmează a fi implementat și vom colecta propunerile, sugestiile concrete cu care ei vor veni. Vom lua în calcul toate propunerile bune pe care le vor face oamenii, pentru că în final ei vor beneficia de proiectul de modernizare pe care-l avem în plan”.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ