Leonid Sidorov: Ca urmare a modernizării spațiului adiacent C.C. „UNIC” vor avea de câștigat absolut toți 

10 Apr. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
10 Apr. 2024, 11:25 // Actual //  Soroceanu Olga

Centrul comercial (C.C.) „UNIC” trece printr-un amplu proces de modernizare, pornind inclusiv de la interesele vizitatorilor, dar și al urbei în general. Leonid Sidorov, administratorul „UNIC” S.A., în cadrul unui interviu pentru Curentul.md, a spus că, până acum au fost făcute o serie de lucrări și acestea continuă pentru a spori confortul pentru orășeni și oaspeții capitalei.

„A fost modernizată fațada edificiului. Acest proces a avut loc în baza unui concept creat de arhitecții de la cunoscuta companie germană Chapman and Taylor. Astfel, Centrul comercial UNIC a ajuns să aibă o imagine mult mai agreabilă și să se încadreze mult mai bine în tabloul general al zonei centrale a orașului.

Investiții importante s-au făcut și în modernizarea spațiului adiacent. În context aș menționa că suprafața terenului aferent reprezintă 1,3 ha. Eforturile noastre au ținut în special de amenajarea teritoriului adiacent de pe str. Ismail. Astfel, au fost demolate toate construcțiile ușor demontabile – piața de flori, terasa de vară etc., iar în rezultat această zonă din centrul capitalei a căpătat cu totul altă „față”, mult mai atractivă.

Aș mai menționa aici și investițiile făcute de proprietari în amenajarea scuarului din fața Centrului. Şi acestea au fost îndreptate spre modernizarea unui loc de odihnă și relaxare nu doar pentru vizitatorii Centrului, ci pentru orice locuitor sau oaspete al capitalei. În general, în ultimii ani de către noii proprietari s-au făcut investiții serioase în infrastructura edificiului și modernizarea spațiului adiacent. Nu veți găsi mulți agenți economici care să fi făcut acest lucru”, a relatat el.

Leonid Sidorov a spus că, la etapa următoare, se dorește construcția unei parcări subterane, ceea ce ar permite creșterea numărului locurilor de parcare de la 126 existente în prezent până la 610, remarcând că „locurile de parcare sunt o mare problemă pentru orașul Chișinău, dar în special pentru zona centrală a capitalei”.

„De asemenea, ne propunem crearea unei zone de agrement confortabile în scuarul din fața Centrului comercial UNIC, de care ar beneficia toți locuitorii și oaspeții capitalei. Mizăm să obținem cât mai rapid posibil aprobările de la organele competente, pentru a putea implementa și acest nou proiect de modernizare, proces de pe urma cărora vor avea de câștigat absolut toți – și noi, și municipalitatea, și oamenii”, a mai menționat el.

Directorul „UNIC” a precizat că proiectul de modernizare a fost elaborat de compania Chapman Taylor – lider mondial în domeniul proiectelor mixte de dezvoltare urbană. „Chapman Taylor este cunoscută pentru proiectele sale de planificare urbană în centrele istorice din diversele capitale, orașe din lume, pentru proiecte de regenerare urbană. Ei au peste 3000 de proiecte realizate în peste 100 de țări din lume. Printre proiectele lor de succes pot fi menționate: Zona Liverpool Waters (Marea Britanie), planurile urbanistice realizate pentru Xiongan New Area Urban în China, proiectul-concept realizat pentru construcția Aeroportului din Jeddah, Arabia Saudită etc.”, a subliniat omul de afaceri.

Cu referire la reacțiile apărute în spațiul public referitor la proiect, Leonid Sidorov a spus: „Noi tratăm cu mare înțelegere orice opinie – și pro, și contra. Înțelegem temerile unora, pentru că într-adevăr avem mai multe exemple în Chișinău când s-au implementat proiecte aiurea, care doar au afectat imaginea generală a urbei și au provocat probleme suplimentare oamenilor. Însă, noi suntem altfel – am demonstrat acest lucru până acum, și îl vom demonstra și în continuare. Vom face exact ceea ce anunțăm și în strictă conformitate cu deciziile care sperăm că le vor aproba organele competente. Mai mult ca atât, în curând vom demara un proces de informare a cetățenilor despre proiectul ce urmează a fi implementat și vom colecta propunerile, sugestiile concrete cu care ei vor veni. Vom lua în calcul toate propunerile bune pe care le vor face oamenii, pentru că în final ei vor beneficia de proiectul de modernizare pe care-l avem în plan”.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău