Cele mai mari prețuri la alimente la nivel mondial din ultimii 10 ani. Ce a stimulat creșterea

03 Iun. 2021, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Iun. 2021, 13:04 // Actual //  MD Bani

În luna mai, indicele global al preţurilor la produsele alimentare a continuat să crească pentru a 12-a lună consecutiv. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), prețurile la produsele alimentare au atins cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2011.

În fiecare lună, FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte în luna aprilie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 120,9 puncte).

Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 6% comparativ cu luna aprilie şi una de 36,6% în ritm anual. În interiorul acestei categorii, preţurile la porumb au fost în frunte, cu un avans de 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut.

La fel, au crescu prețurile la uleiurile vegetale cu 7,8% în luna mai, ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier.

Au crescut și preţurile la zahăr au crescut cu 6,8%, în mare parte ca urmare a îngrijorărilor cu privire la producţia scăzută din Brazilia. În același timp, preţurile la carne au crescut cu 2,2% comparativ cu luna aprilie iar preţurile la lactate au înregistrat un avans de 1,8%, scrie Agerpres.

De asemenea, FAO prognozează o recoltă de cereale la nivel mondial record de aproape 2,821 miliarde de tone, în creştere cu 1,9% comparativ cu nivelul din 2020. Potrivit FAO, prognozele sale referitoare la o producţie record de cereale sunt susţinute de o creştere preconizată de 3,7% a producţiei de porumb, în timp ce producţia de grâu ar urma să înregistreze un avans de 1,4% iar cea de orez un avans de 1%.

Consumul mondial de cereale în 2021/2022 este aşteptat să crească şi el cu 1,7% până la un nou maxim de 2,826 miliarde de tone, cu puţin peste nivelul producţiei. „Consumul mondial de cereale este preconizat să crească în tandem cu populaţia globului”, subliniază FAO.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
03 Mai 2024, 13:00 // Slider //  Soroceanu Olga

Sergiu Hanganu a deschis pensiunea „Hanul lui Hanganu” în localitatea de baştină, Lalova, raionul Rezina, acum mai bine de 20 de ani. A început ca o afacere de familie, iar ulterior s-a extins. În prezent are angajate şase persoane, iar în perioada de vară numărul lucrătorilor creşte. 

Pensiunea oferă servicii de cazare, cu păstrarea autenticităţii şi a elementelor tradiţionale, moştenite din străbuni, dar şi gastronomie locală. Antreprenorul şi-a modernizat afacerea datorită finanţării nerambursabile obţinute din partea Guvernului Republicii Moldova şi a Uniunii Europene. 

„Cu suportul ODA am accesat mai multe fonduri din mai multe programe: Programul de Ecologizare, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Programul PARE 1+2. Am instalat staţia de epurare care era foarte necesară pentru pensiunea noastră, în valoare de 200 de mii lei. Am participat la programul PARE 1+2, pentru că, copiii au fost plecaţi peste hotare, şi am câştigat proiectul în sumă de 247 mii de lei pentru linia de transformare. Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru fondurile care au fost date pentru Republica Moldova, care au ajuns şi la noi, şi am implementat foarte multe lucruri bune”, susţine antreprenorul. 

„Hanul lui Hanganu” serveşte ca un exemplu al modului în care antreprenorii din Moldova pot valorifica oportunităţile oferite de programele guvernamentale. 

Reamintim că programele Guvernului de sprijin antrepronorial sunt susţinute financiar de către Uniunea Europeană, printr-un acord de grant de 8 milioane de euro, semnat în anul 2023 de către Delegaţia Uniunii Europene şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Pentru a afla mai multe despre programele şi instrumentele de suport antreprenorial gestionate de ODA accesaţi: www.oda.md

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău