Republica Moldova nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale! Chișinăul majorează stocul de metan

29 Mai 2024, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mai 2024, 11:27 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova își va stoca circa 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30% vor constitui stocuri de securitate, conform noilor hotărâri aprobate în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale în caz de situații excepționale.

Potrivit calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prezentate Ministerului Energiei, cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor naturale este de peste 149 de milioane m³. Din această cantitate, aproximativ 47 de milioane m³ vor constitui stocuri de securitate, echivalente cu 10 zile de consum în sezonul de iarnă. Anterior, stocurile de securitate acopereau doar opt zile de consum intern.

Societatea pe Acțiuni „Energocom” a fost desemnată întreprinderea responsabilă de încheierea acordurilor și contractelor necesare cu operatorii instalațiilor de stocare. „Energocom” va ține evidența separată a tranzacțiilor legate de crearea și menținerea acestor stocuri de securitate.

Volumele de gaze vor fi achiziționate până la data de 1 octombrie a fiecărui an calendaristic și vor fi stocate în depozitele din țări membre ale Comunității Energetice sau din statele membre ale Uniunii Europene.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a proteja populația și economia Moldovei de eventuale crize energetice, asigurând o aprovizionare constantă și sigură cu gaze naturale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Comenzile fabricilor germane au scăzut neaşteptat în luna mai – cel mai recent eşec al redresării primei economii din Europa, scrie Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 1,6% faţă de aprilie – sfidând estimările analiştilor pentru o creştere de 0,5%, au arătat datele de joi. Rezultatul extinde scăderea la cinci luni, evidenţiind dificultăţile persistente ale producătorilor germani. Comenzile au scăzut cu 8,6% pe an.

Potrivit comunicatului, scăderea ar fi fost şi mai gravă fără comenzi în vrac peste medie. A existat o scădere accentuată a cererii în afara zonei euro.

„Împreună cu deteriorarea recentă a aşteptărilor de afaceri în sectorul manufacturier, declinul continuu al comenzilor indică o dinamică destul de slabă în industrie în lunile următoare”, a declarat Ministerul Economiei. „Este posibil ca comenzile să se stabilizeze numai după ce comerţul mondial va continua să se redreseze şi cererea de produse industriale va creşte treptat.”

Raportul se adaugă la unele cifre mai puţin pozitive din ultima vreme privind redresarea Germaniei. În iunie, activitatea din sectorul privat a crescut mai puţin decât se aştepta – la fel şi încrederea investitorilor, măsurată de institutul ZEW.

Totuşi, Bundesbank a declarat luna trecută că, deşi creşterea „continuă să se confrunte cu mari probleme dinamice, există din ce în ce mai multe perspective pozitive”. Aceasta estimează că produsul intern brut a avansat „uşor” în al doilea trimestru.

Se preconizează că a doua jumătate a anului va fi mai puternică, deoarece creşterea salariilor va determina o creştere a cheltuielilor gospodăriilor. Creşterea preţurilor de consum s-a temperat la 2,5% în iunie. În plus, o moderare în zona euro sporeşte şansele ca Banca Centrală Europeană să reducă mai mult dobânzile în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău