iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar

05 Iun. 2024, 10:18
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
05 Iun. 2024, 10:18 // Slider //  bani.md

Compania iute Moldova împlinește 16 ani de activitate, perioadă în care a evoluat remarcabil de la un furnizor de credite de consum la un participant important în sectorul financiar al Republicii Moldova. Fondată în 2008, iute Moldova a avansat continuu, iar recent și-a extins aria de servicii printr-un rebranding calitativ pentru a le oferi clienților săi o experiență financiară mai completă, inclusiv prin facilitarea protecției lor financiare în caz de accidente. Astfel, iute Moldova a evoluat într-o companie fintech specializată nu doar în oferirea rapidă de credite, ci și în finanțarea consumatorilor prin diverse servicii de plată și produse de asigurare.

Sergiu Sobuleac, CEO iute Moldova, subliniază că aniversarea de 16 ani a companiei pe care o conduce reprezintă mult mai mult decât o simplă celebrare a succesului.

„Aniversarea iute Moldova este o reafirmare a angajamentului nostru de a sprijini comunitatea. Pe măsură ce compania continuă să crească și să se dezvolte, noi rămânem fideli misiunii de a oferi soluții financiare accesibile și de a contribui pozitiv la îmbunătățirea calității vieții clienților noștri. Vom continua să investim în digitalizare și în sisteme de management al riscurilor, astfel încât să fim și mai eficienți, și mai rapizi pentru a satisface pe deplin solicitările clienților noștri, cărora le mulțumim pentru încredere și loialitate. Suntem aici pentru a-i sprijini și a construi împreună un viitor financiar mai sigur și mai prosper” – spune Sergiu Sobuleac.

Pe lângă dezvoltarea continuă a serviciilor financiare, iute Moldova este foarte implicată și în comunitate, susținând diverse inițiative și proiecte sociale. Compania a investit mult în educația financiară, ajutând tinerii să înțeleagă mai bine cum să-și gestioneze banii. „Generația Inteligenței Financiare” a devenit un brand cunoscut pe rețelele sociale, iar filmulețele video digitalizate și traduse în limbajul mimico-gestual cu sprijinul financiar al iute Moldova au avut și continuă să aibă impact puternic asupra accesului facil la noțiuni financiare elementare. De asemenea, iute Moldova sprijină activitățile sportive, promovând un stil de viață sănătos, prietenos cu mediul și activ în rândul tinerilor. Chiar în timpul estival apropiat, compania va fi partener general al organizatorilor câtorva maratoane naționale care se vor desfășura în zone pitorești din Republica Moldova. 

Cu prilejul aniversării, cei doi fondatori ai iute Group Tarmo Sild și Allar Niinepuu, transmit în mesajul lor că le doresc tuturor celor din echipa iute Moldova entuziasm continuu și impuls spre creștere.

„Suntem mândri că iute a început în Moldova și da, este posibil să creezi „de la zero” în Moldova! Dacă au și fost câteva eșecuri atunci acestea ne-au învățat câte ceva și datorită lor am progresat. Întotdeauna există o oportunitate care este prezentă acum și aici!”

Cofondatorii le mulțumesc tuturor celor din Moldova care au participat la construirea iute din 2008, contribuind la creșterea durabilă a companiei și le doresc mult elan și dezvoltare continuă. 

De asemenea, aniversarea a 16-a este o oportunitate de a reflecta asupra impactului pe care iute Moldova l-a avut asupra proceselor financiare și a comunității în general, precum și de a elabora o viziune amplă asupra activității ulterioare. Tarmo Sild, CEO iute Group, menționează că în toți acești ani activitatea companiei în Moldova a fost extrem de creativă și își amintește cum în 2008 „anume dicționarul din Moldova a oferit un nume de brand potrivit, care s-a remarcat și a exprimat ceea ce doream să fim”.

„Primele trei membre ale echipei din Moldova – Irina, Ludmila și Victoria – au călătorit la Tallinn și apoi la Helsinki pentru a obține calificare în domeniul împrumuturilor digitale într-o companie finlandeză. Am găsit un sediu pe strada Ismail care a activat în permanentă conexiune cu echipa din Tallin. Compania iute a devenit internațională și dinamică încă din prima zi. De atunci am păstrat numele și conceptul de credit digital. De asemenea, am păstrat entuziasmul și dorința de a fi cei mai buni. Restul s-a schimbat: parțial ca rezultat al inovației echipei noastre mereu câștigătoare, parțial ca rezultat al adaptării la circumstanțele în continuă transformare și parțial ca urmare a unor greșeli. Uneori am căzut, dar ne-am ridicat întotdeauna. Creșterea noastră a fost impulsionată de mult entuziasm, dar și dificultăți – ambele motoare puternice”, spune Tarmo Sild.

Despre iute Moldova: Compania iute Moldova este parte a iute Group, companie Fintech Estoniană, prezentă în patru țări europene: Moldova, Albania, Macedonia și Bulgaria. iute Moldova, cea mai rapidă instituție de creditare nebancară din Republica Moldova, este prima companie de microfinanțare ce pune la dispoziția clienților o rețea de bancomate cardless, precum și posibilitatea de asigurare a creditelor în caz de accident. Strategia reputațională și de suport clienți iute Moldova a fost și rămâne a fi concentrată pe digitalizarea tuturor serviciilor oferite, cea mai rapidă metodă de creditare în condiții personalizate fiind aplicația mobilă Myiute. Dincolo de activitățile de finanțare, iute Moldova este implicată activ în dezvoltarea comunității prin activități de caritate și suport civic. 

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2025, 13:42 // Actual //  bani.md

Oamenii din Răciula, Călărași, își amintesc cu lacrimi în ochi cum sovieticii au încercat să închidă mănăstirea din localitate acum 66 de ani. Înarmați cu furci, sape, pietre, sătenii au încercat să apere locașul timp de 10 zile.

Supraviețuitorii evenimentelor din 1959 își amintesc cum unii militari sovietici încercau să se mascheze în preoți, pentru a intra în casa Domnului, însă au fost deconspirați după ce le-au fost observate dungile roșii de pe pantaloni.

Pe 2 iulie, circa 500 de milițieni și ostași cu arme au venit să se confrunte cu oamenii din Răciula. O persoană a fost împușcată, trei – grav rănite, iar alți opt săteni – condamnați pentru revolta lor.

„Era un polițist tânăr. Simion Davin s-a repezit și l-a înfipt. El cu pistolul l-a împușcat. Ne-am uitat cum a răsuflat de câteva ori, i-au pus lumânărica în mână, a bătut clopotul și și-a dat duhul. A venit unul mai mare și a spus așa: Luați-l imediat și duceți-l să îl îngropați, să nu știe nimeni. A doua zi au venit și au închis biserica și cu asta s-a terminat”, povestește Ana Stratan din Răciula.

Tatăl lui Andrei Mocreac a participat la apărarea mănăstirii și a fost condamnat. Bărbatul a relatat că KGB-ul sovietic i-a propus părintelui său se dezică de religie, ca să fie eliberat mai devreme, însă localnicul a refuzat și a petrecut 15 ani prin penitenciare, ajungând și în Siberia. Deși ulterior s-a cerut reabilitarea, nici o instanță nu i-a dat dreptate.

După închiderea mănăstirii, într-o clădire a mănăstirii a devenit depozit, iar altele – casă de cultură și sală sportivă. Apoi a început propaganda în școli, profesorii au interzis copiilor să poarte cruciulițe la gât, să colinde, iar în sâmbăta Paștelui – se organizau evenimente sportive, pentru ca elevii să nu se intereseze de religie, iar de sărbătorile creștine localnicii erau scoși la muncă.

„În ziua de Paște biblioteca lucra. Oamenii veneau de la sfințit, dar eu mă duceam la lucru. Ședeam acolo, nu venea nimeni, dar ședeam acolo, că ne controla. Așa ne băga în cap că nu există Dumnezeu, nu trebuie să credem. Ce le încurca lor, nu îmi închipui. Dar totdeauna, făceam și cu dânșii, făceam și Anul Nou, dar făceam și Crăciunul”, a relatat Parascovia Marin din Răciula.

Mănăstirile din Moldova au început să se redeschidă în 1989, odată ce URSS era pe cale să se destrame. Locașul din Răciula și-a deschis din nou ușile pentru enoriași în 1990, iar în 1994 a fost sfințită biserica de vară.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO