Lansarea proiectului EU4YOUTH „Dezvoltarea mai bună prin antreprenoriat social”

06 Oct. 2023, 11:49
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
06 Oct. 2023, 11:49 // Slider //  MD Bani

Pe 3 octombrie, Academia de Studii Economice din Moldova a găzduit evenimentul de lansare a proiectului „Dezvoltarea mai bună prin antreprenoriat social” dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani şi implementat de  către Junior Achievement Europa în colaborare cu Junior Achievement Moldova, Junior Achievement Georgia şi Junior Achievement Ucraina, având suportul financiar al Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și Agenția Centrală pentru Managementul Proiectelor. Obiectivul proiectului este destul de ambițios: de a crește gradul de conștientizare a antreprenoriatului social, de a dezvolta abilități și aptitudini pentru tineri și de a construi un ecosistem funcțional în care întreprinderile sociale pot crește.

Moldova, Ucraina și Georgia se află în centrul acestui proiect susținut de programul EU4YOUTH care oferă un sprijin complex pentru tinerii care aspiră să devină viitori lideri ai afacerilor sociale.

„Sprijinul și instruirea corectă a tinerilor antreprenori este crucial pentru dezvoltarea și prosperitatea regiunii. În acest sens, proiectul cuprinde un spectru întreg de activități, de la revizuirea curriculară la oferirea de mini granturi și consultanță antreprenorială. Partea de transfer de bune practici și acces la resursele internaționale și europene le va oferi Junior Achievement Europa în parteneriat cu WESHARE Foundation şi Junior Achievement Lituania,” a subliniat Laurenția Filipschi, director executiv al Junior Achievement Moldova.

„Lansarea proiectului EU4YOUTH Dezvoltarea mai bună prin antreprenoriat social” vine în contextul necesităţii îmbunătățirii cooperării între instituțiile de învățământ, întreprinderi și organizații locale de bază, ceea ce ar duce la o creștere a calității programelor de antreprenoriat social, precum și la îmbunătățirea accesibilității la educație și asigurarea relevanței competenței pe piața muncii pentru tineri”, a declarat Alexandru Stratan, rector al Academiei de Studii Economice din Moldova și Președinte al Junior Achievement Moldova.

Excelența sa, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în discursul său de deschidere din cadrul Conferinței, a menționat că este mândru că a făcut parte şi dumnealui din reţeaua Junior Achievement, încă în 1991, adolescent fiind, în Letonia. Cu privire la implicațiile UE în dezvoltarea antreprenoriatului social pentru Moldova, oficialul a subliniat că în Republica Moldova acestea sunt profunde, accentuând că într-o lume în care provocările societății devin tot mai complexe și interconectate, soluțiile inovatoare, precum antreprenoriatul social, pot servi ca punte între nevoile economice și cele sociale.

Ion Sturza, Președintele de onoare al Junior Achievement Moldova, s-a pronunțat asupra impactului de lungă durată al eforturilor comune de instruire a tinerilor, subliniind următoarele:

„Am fondat acest program în 1995 și astăzi, la distanță de 28 de ani, vedem aceste rezultate extraordinare, efortul comun al multor oameni.” De asemenea, dumnealui a mai adăugat că obiectivul principal nu este neapărat de a forma antreprenori, ci de a acomoda tinerii la economia de piață.

Unul dintre aspectele semnificative în cadrul acestui proiect este și parteneriatul consolidat cu Ministerul Educației şi Cercetării al Republicii Moldova. Secretarul de Stat, Valentina Olaru, a venit cu o viziune optimistă asupra stadiului actual al educației economice şi antreprenoriale în Republica Moldova:

Cu un curriculum solid și resurse umane bine instruite, Moldova pare să fie pregătită pentru a face față provocărilor secolului XXI în acest domeniu. Este crucial, însă, să ne amintim că aceste realizări nu ar fi fost posibile fără colaborarea strânsă cu organizații precum Junior Achievement și susținerea continuă a donatorilor şi mediul antreprenorial local”.

Într-o eră unde managementul resurselor și cunoștințele financiare sunt esențiale, educația trebuie să fie în avangarda schimbării”, afirmă Corina Lungu, Consultant Principal în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, subliniind în același timp că educația financiară trebuie să fie cultivată de la o vârstă fragedă.

Diana Filip, Directorul adjunct și de dezvoltare, Junior Achievement Europa  a făcut o incursiune asupra provocărilor globale, accentuând necesitatea de adaptare și reziliență. În contextul actual, aceasta reprezintă o chemare la acțiune pentru tineri, îndemnându-i să ia inițiativa și să devină factorii schimbării.

„Ultimii ani ne-au adus provocări și crize fără precedent, iar reconstrucția economiilor și a societăților noastre cu reziliență și inovație în prim-plan este crucială. Aceasta poate fi realizată doar prin împuternicirea tinerilor noștri, oferindu-le instrumentele și abilitățile de care au nevoie pentru a transforma economiile lor și promovând un interes deosebit al antreprenoriatului social”.

Iar profesoara Eugenia Ciutac a evidențiat că înțelegerea diferenței dintre ”nevoi” și ”dorințe” este fundamentală pentru a gestiona corect resursele financiare. De aceea, este esențial ca aceste noțiuni să fie incorporate în educația tinerilor, pentru a le oferi instrumentele necesare în a deveni cetățeni responsabili și antreprenori cu viziune strategică.

În acest context, parteneriatele cu lumea afacerilor sunt esențiale. IuteCredit, companie top din sectorul financiar non-bancar din Moldova, a sprijinit conferința de lansare a proiectului EU4YOUTH. Sergiu Sobuleac, directorul executiv al IuteCredit Moldova crede cu fermitate că cea mai bună investiție este cea făcută în tînăra generație.

„Astăzi am avut fericita ocazie de a fi martor la dezvoltarea unei inițiative transformaționale. Nu este doar o reflectare a angajamentului ferm de a instrui tinerii din Moldova, ci și o sursă de speranță pentru generațiile viitoare. Antreprenoriatul social, în opinia noastră, depășește simpla economie; este despre crearea unui impact profund și despre modelarea unui viitor mai sigur pentru toți”.

Alexandru Gîncu, Manager Afaceri Corporative și Sustenabilitate la Coca-Cola Hellenic Moldova, a scos în evidență potențialul pe care îl au tinerii în a transforma provocările în oportunități:

„Cred că tinerii din Moldova au un potențial enorm de a dezvolta idei de antreprenoriat social într-un mod durabil, cu impact pozitiv, prin direcționarea profiturilor către nevoile sociale. Tinerii din Moldova sunt creativi, inovativi și dornici să facă o diferență în lume. Ei sunt, de asemenea, conectați la tehnologie și la tendințele globale, ceea ce le oferă un avantaj în dezvoltarea de afaceri durabile și sustenabile. În plus, tinerii din Moldova sunt sensibili la nevoile sociale și sunt dornici să-și folosească afacerile pentru a face bine în comunitate, fiind dispuși să lucreze din greu pentru a-și atinge obiectivele și pentru a avea un impact pozitiv asupra societății. La rândul său, Coca-Cola Hellenic Moldova este angajată să sprijine dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova și să ajute tinerii să-și atingă obiectivele personale și profesionale.”

Tukhov Angel, Director General Petrom Moldova, a menționat:

„La Petrom Moldova, vedem antreprenoriatul social ca pe o punte spre viitor. Nu este doar o contribuție economică, ci și o investiție cu traseu sigur și direct către inimile comunităților noastre. Ne mândrim să facem parte din această transformare și să sprijinim tinerii talentați ai acestei țări în frumoasa și nobila lor călătorie.”

Despre Inițiativă: Susținut de Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și alți parteneri esențiali, proiectul EU4YOUTH „Dezvoltare mai bună prin antreprenoriat social” are ca obiectiv pregătirea a peste 2.100 de tineri pentru a genera schimbări semnificative atât la nivel societal, cât și economic în țările lor. În cadrul acestei inițiative, care se va desfășura din august 2023 până în iulie 2025, se va pune un accent deosebit pe antreprenoriatul social și pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării sale.

Evenimentul de lansare a proiectului a fost, de asemenea, susținut de mediul local antreprenorial: IuteCredit Moldova, Coca-Cola Hellenic Moldova, Petrom Moldova, Monin şi La Cimbali&Partners.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău