Educația financiară în era digitală: Să ajungi bogat, devenind mai inteligent

28 Feb. 2023, 12:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Feb. 2023, 12:47 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

„Dacă nu ştii cum să ai grijă de bani, banii vor sta departe de tine”, a spus odată Robert T. Kiyosaki, un mare investitor, om de afaceri și autor american de literatură motivațională. Cele 26 de cărți ale sale, printre care și seria de educație financiară „Tată bogat, tată sărac”, s-au vândut într-un total de 26 milioane de exemplare. Apropo, volumul „Copil bogat, copil isteț” a fost publicat din dorința lui Robert T. Kiyosaki de a-i ajuta pe părinți să-și familiarizeze copiii cu noțiuni financiare, iar jocul său didactic „Cashflow”, editat atât în varianta clasică, cât și software, cunoaște trei versiuni și se adresează deopotrivă părinților și copiilor. De ce atâta importanță educației financiare a copiilor? Probabil, pentru că în lumea actuală aceasta este indispensabilă atunci când îți dorești o viață decentă și un viitor predictibil. Inclusiv, aici, acasă.

Deja al treilea an consecutiv, prin Campania Națională „Generația Inteligenței Financiare” se urmărește scopul sporirii accesului copiilor și tinerilor la educația financiară în vederea asigurării succesului personal prin asigurarea accesibilității acestora la informațiile respective, inclusiv la cele în format digitalizat. Începând cu anul 2021 se pune un accent din ce în ce mai mare pe digitalizarea resurselor informaționale  din acest domeniu, deoarece formatul digital interactiv oferă elevilor oportunități multiple de interacțiune cu ceilalți colegi, dar și cu profesorul, îi ajută să înțeleagă mai bine noțiunile financiar-bancare de bază cu care au început să interacționeze, precum și facilitează o experiență de învățare individualizată – în ritm și cu grad de dificultate propriu pentru fiecare elev în parte. Acest proces este susținut de mai mulți actori comunitari, inclusiv de Organizația de Creditare Nebancară IuteCredit și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care în prima fază au susținut financiar digitalizarea programului „Finanțele mele” și „Spirit antreprenorial” elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Junior Achievement Moldova. Aceste programe sunt parte a disciplinei opţionale educaţia economică şi antreprenorială care se predă deja în instituțiile preuniversitare din ţară. În acest context, Lilian Guzun, fostul CEO IuteCredit, menționa că, inclusiv în contextul pandemiei, „elevii și profesorii au nevoie de materiale didactice moderne, în format digital, iar „generația viitoare trebuie să aibă cunoștințe temeinice în domeniul financiar pentru ca, în cele din urmă, să ia decizii responsabile, bazate pe cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de școală și pentru a putea să își gestioneze corect banii.

Platforma pe care a fost stocat materialul digitalizat creează un mediu interactiv dintre acest curs şi alte programe de educație financiaro-antreprenorială. Utilizând orice dispozitiv conectat la internet (telefon mobil, tabletă, calculator), elevii pot accesa module interactive care facilitează învățarea în clasă sau în afara ei: conținuturi video și teme de documentare, simulări ale proceselor de economisire și quiz-uri” preciza directoarea executivă a Junior Achievement Moldova, Laurenția Filipschi.

A avut oare succes această abordare? Răspunsul la această întrebare îl găsim în opiniile profesorilor care au aplicat în practică resursele metodologice în varianta digitalizată. Marcela Cotruța, profesoară de istorie, educație economică și antreprenorială la Liceul Teoretic „Gaudeamus” din Chișinău, a spus că „lecțiile devin mai interesante, mai captivante și mai productive”, iar profesorii „sunt scutiți de efortul de a căuta material didactic (video, prezentări, teste etc.)”, acestea fiind stocate în același loc, fiind accesate doar printr-un click. Mai mult decât atât, este important și stringent în contextul realităților de azi să putem utiliza în viața de zi cu zi cunoștințele dobândite în scoală și în acest sens, „programa „Finanțele mele” dezvoltă cultura financiară și abilitățile tinerilor, le oferă încredere și îi inspiră să adopte un comportament responsabil”, a afirmat la rândul ei Tatiana Guțul, profesoară de discipline economice la Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din satul Țaul, raionul Dondușeni.

De altfel, și Gheorghe Coșcodan, Șeful Departamentului Marketing IuteCredit Moldova, a menționat că s-a identificat imediat cu acest curs școlar pornind de la ideea că elevul de azi e consumatorul de mâine, iar consumul rațional de absolut orice, fie că este vorba despre servicii financiare sau despre orice altceva, este fundamental pentru o societate prosperă. Dincolo de toate, însă, cel mai important în opinia lui Gheorghe Coșcodan este faptul că, dacă de cursul de educație economică și antreprenorială „Finanțele mele” beneficiază aproximativ 4.500 de elevi din peste 30 de licee din țară, atunci datorită digitalizării, „Finanțele mele” a ajuns în TOATE instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

De fapt, se vorbește mult în ultimul timp despre necesitatea educației financiare a tinerei generații și chiar a copiilor de vârstă preșcolară. Motivul este cât se poate  de limpede: astfel ne pregătim pentru o viață de adult mult mai adaptată la contextul evoluțiilor economice, a crizelor periodice, a necesității de a racorda bugetul personal la acestea și a reuși în dezvoltarea propriilor afaceri. Acest subiect este abordat la modul cel mai serios în mai toate statele europene și nu numai. România chiar are de curând o zi oficială a educației financiare, stabilită pe data de 11 aprilie. Evident, o zi nu poate fi decisivă în procesul educației financiare, dar, instituită prin lege, sporește vizibilitatea și ponderea importanței alfabetizării financiare în societate. De fapt, conform unui studiu internațional făcut de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2020, din cele 17 țări europene vizate, România ocupă locul 16, cu un indice al alfabetizării ceva mai redus decât în Republica Moldova sau Bulgaria, dar similar cu cel al Italiei.

Tocmai în ideea dinamizării și a continuității  activităților în domeniul educației financiare a elevilor, Campania Națională de educație financiară dedicată elevilor „Generația Inteligenței Financiare” a mai făcut un pas important în 2022. Serialul de videouri animate „Cunoaște sensul banului cu Emily” despre aventurile lui Emily în procesul de cunoaștere a noțiunilor financiare a fost tradus nu doar în limba rusă, ci și în limba semnelor, astfel Campania generând un excepțional grad de incluziune a tuturor copiilor. De altfel, despre eficiența și inovația materialelor video din cadrul Campaniei naționale de educație financiară „Generația Inteligenței Financiare”, care au fost adaptate în limbajul semnelor pentru copiii cu deficiențe de auz, vorbește de la sine faptul că aceasta s-a calificat în finala unuia dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale, European Excellence Awards 2022, categoria Știință și Educație. Această parte intrinsecă a Campaniei a fost susținută financiar de IuteCredit Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Junior Achievement Moldova, Inspectoratul Supraveghere Produse Nealimentare și Protecția Consumatorilor, AmCham Moldova și a fost elaborată și implementată de agenția BDR Associates Moldova.

Importanța alfabetizării financiare în zilele noastre este greu de subestimat, căci timpurile ne impun o disciplină conștientă și responsabilă în raport cu banii. Altfel, riscăm să nu ne simțim confortabil vreodată în acest sens, oricât de mare ar fi câștigul nostru lunar sau anual.

Generația actuală este mult mai favorizată în acest sens. O spune și Lilian Guzun, fostul CEO IuteCredit, într-un material de presă: „Întotdeauna am crezut că este important să învățăm cum să gestionăm cât se poate de corect banii, dar și să conștientizăm adevărata lor valoare, iar în era digitalizată de astăzi, când avem acces la tot felul de tutoriale pe YouTube sau la e-books, este mult mai simplu să o facem. Noua generație are un mare privilegiu pe care generația mea nu l-a avut. Dacă un astfel de proiect ar fi existat în copilăria sau în adolescența mea, cu siguranță că aș fi salvat foarte mult timp și aș fi învățat mult mai multe.

Evident, niciun curs, oricât de sofisticat, nu poate să ofere toate sfaturile financiare valabile în orice situație. Dar, cu siguranță, ajută la dezvoltarea inteligenței financiare, astfel încât să te descurci cu informațiile pe care le primești și să le gestionezi în beneficiul tău. Pe scurt, „să ajungi bogat devenind mai inteligent“ după cum ne spune Robert T. Kiyosaki.

P.

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 14:49 // Actual //  Lupu Eduard

Răspunsul la vechea întrebare poate fi diferit pentru fiecare persoană, dar studii recente din Europa și SUA au arătat că banii pot cumpăra într-adevăr fericirea, scrie Euronews.

În SUA, 6 din 10 persoane cred în acest lucru, potrivit unui sondaj realizat de compania de servicii financiare Empower și realizat de Harris Poll. Milenialii americani (generația născută între 1981 și 1996), care au numit chiar și prețul; aceștia au nevoie de un salariu anual de 525.000 de dolari (480.700 de euro) pentru a simți că sunt fericiți din punct de vedere financiar.

Între timp, americanul mediu s-ar mulțumi cu 284.167 de dolari pe an pentru a fi fericit, generația Z cere 128.000 de dolari, generația X 130.000 de dolari, iar cei din generația Boomers spun că 124.000 de dolari pe an ar fi de ajuns.

Dacă fericirea financiară are un preț, americanul mediu crede că acesta se ridică la a avea o avere netă de 1,2 milioane de dolari (1,1 milioane de euro).

Europenii s-ar putea mulțumi cu mai puțin; persoanele din Europa de Vest și Scandinavia au numit 100.000 de dolari (91.561 de euro) pe an ca fiind un punct de cotitură în satisfacția vieții reale; a avea mai mult decât această sumă ar putea schimba în mod pozitiv gândurile lor despre viața lor, a constatat un studiu din 2018 al Universității Purdue. În Europa de Est, această sumă a fost mult mai mică, 45.000 de dolari (41.202 euro).

Cu toate acestea, acest studiu susține, de asemenea, că bunăstarea emoțională, practic fericirea, crește doar mână în mână cu un venit de până la 50.000 de dolari în Europa de Vest și 35.000 de dolari în Europa de Est.

A avea mai mulți bani decât atât nu are niciun impact suplimentar asupra modului în care oamenii sunt fericiți. Dar, până la urmă, acest studiu a fost realizat cu câțiva ani în urmă, cu o inflație ridicată, așa că Euronews Business a ajustat aceste cifre cu inflația și a constatat că suma ar fi astăzi de aproximativ 58.205 euro pentru vestul Europei și de 40.690 euro pentru estul Europei.

Ce este, totuși, fericirea financiară?

Potrivit studiului american, fericirea financiară aduce libertate, siguranță și ușurare celor intervievați.

Mai în detaliu, sondajul a constatat că fericirea financiară echivalează cu posibilitatea de a plăti facturile la timp pentru 67%, de a trăi fără datorii pentru 65%, de a-și permite luxul de zi cu zi fără griji pentru 54% și de a deține o casă pentru 45% dintre persoane.

Pentru mai mult de jumătate dintre oameni, cheltuielile pentru experiențe cu cei dragi au contat, de asemenea, în timp ce pensionarea în condițiile proprii a fost un factor important pentru 37%. Aproape patru cincimi dintre americanii intervievați au fost de acord că fericirea financiară le-ar putea îmbunătăți sănătatea, aducând mai multă productivitate și creativitate la locul de muncă. 73% au adăugat că ar renunța la social media dacă asta ar însemna fericire financiară.

În realitate, 73% dintre americani spun că se confruntă cu stresul financiar, iar un studiu recent arată că 85% dintre europeni fie se află într-o situație financiară precară, fie trebuie să fie atenți la gestionarea cheltuielilor lor.

Ce spun cei bogați?

Totuși, a avea mulți bani nu aduce fericire de la sine, dar ajută. 81% dintre cei mai bogați europeni, cu un venit personal de 100.000 de euro, sunt fericiți, dar și 75% dintre cei care câștigă mai puțin de atât (totuși, tot bogați) au declarat că sunt fericiți.

Cu toate acestea, cei mai bogați sunt semnificativ mai fericiți cu locul de muncă (73%) decât cei cu mai puțin de 100 000 de euro pe an (65%).

Vârsta contează, cei mai maturi bogați obțin mai multă satisfacție de la viață decât tovarășii lor sub 35 de ani, a constatat studiul. Bogații din Europa de Vest sunt mai fericiți decât cei din partea de Est, iar practicarea sportului crește și ea nivelul de fericire, deși acest lucru este probabil valabil pentru toată lumea.

Unde este cel mai scump „să fii fericit”?

Cifrele studiului de la Universitatea Purdue, ajustate cu ratele puterii de cumpărare, arată că venitul dorit pentru a fi fericit este cel mai mare în Iran (219.837 de euro) în întreaga lume și în Norvegia (107.969 de euro) și Elveția (106.154 de euro) în Europa.

În Londra, este nevoie de echivalentul a 94.490 de euro, potrivit studiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău