Majorare continuă: Prețurile alimentelor în urcare pentru a treia lună consecutiv

07 Iun. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2024, 13:56 // Actual //  bani.md

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o nouă creștere în luna mai, pentru a treia lună consecutiv, conform anunțului făcut vineri de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care monitorizează modificările de prețuri la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna mai 2024, acest indice a înregistrat o medie de 120,4 puncte, în creștere cu 0,9% față de luna aprilie. Cu toate acestea, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mică decât în aceeași perioadă a anului precedent și cu 24,9% sub vârful atins în martie 2022.

Creșterea înregistrată în luna mai a fost condusă în principal de un avans de 6,3% al prețurilor la cereale. FAO a atras atenția asupra îngrijorărilor legate de condițiile nefavorabile pentru culturile de grâu, care vor duce la o scădere a recoltelor în 2024 în regiuni importante precum America de Nord, Europa și regiunea Mării Negre.

Prețurile produselor lactate au înregistrat, de asemenea, o creștere de 1,8%, pe fondul unei cereri crescute din partea sectorului de retail și a serviciilor alimentare înaintea vacanțelor de vară, precum și a așteptărilor că producția de lapte în Europa Occidentală va scădea sub nivelul istoric.

În schimb, prețurile la zahăr au înregistrat o scădere de 7,5% în luna mai față de aprilie, în principal datorită unui început bun al sezonului de recoltare din Brazilia. De asemenea, reducerea cererii de trestie de zahăr din care să fie produs etanol, ca urmare a scăderii cotațiilor internaționale la țiței brut, a exercitat presiuni în jos asupra prețurilor la zahăr.

Prețurile mondiale ale uleiurilor vegetale au înregistrat o scădere totală de 2,4%, în principal datorită reducerii cotațiilor la uleiul de palmier, ca urmare a creșterii producției sezoniere și a cererii slabe la nivel mondial.

În altă ordine de idei, FAO a publicat estimările sale inițiale privind producția mondială de cereale în sezonul 2024/25, indicând că aceasta ar urma să fie similară cu cea din sezonul precedent, ridicându-se la 2,846 miliarde de tone în sezonul care va începe la 1 iulie 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO