Din Moldova, Ucraina şi până în Vestul Mijlociu al SUA, vremea extremă ameninţă culturile agricole

26 Iun. 2024, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iun. 2024, 16:57 // Actual //  bani.md

Seceta prognozată regiunea Mării Negre este probabil să slăbească recoltele de floarea-soarelui și porumb, în ​​timp ce ploile abundente din SUA, după temperaturi aproape record, amenință să afecteze culturile, strângând livrările mondiale și împingând prețurile mai sus, scrie Euractiv.

„Previziunile meteorologice pen­tru regiunea Mării Negre reprezintă un mare semnal de avertizare“, arată Chris Hyde, meteorolog la Maxar din SUA, cu seceta şi precipitaţiile sub normal anticipate pentru iulie şi august urmând probabil să reducă recoltele cheie de porumb şi floarea-soarelui ale regiunii.

Temperaturile record din regiuni agricole majore la nivel mondial au întârziat plantările şi au afectat cultu­rile, impactul schimbărilor climatice intensificându-se. Vaste întinderi de teren agricol din Rusia, China, India şi părţi din SUA se confruntă cu condiţii de temperatură extremă şi precipitaţii sub normal. Preţurile grâului la nivel mondial au atins un maxim pe 10 luni în mai după ce vre­mea extremă a redus ran­damentele pentru culturile din Rusia, cel mai mare exportator. Temperatu­rile ridicate din sudul Rusiei vor a­fecta culturile din cauza unei lipse a umidităţii solului, un nivel scăzut de precipitaţii şi căldură extremă fiind aş­teptate şi în regiunea Munţilor Urali, vestul Siberiei şi Transbaikalia.

Potrivit agraragazat.hu, progno­za pentru recolta de grâu din acest an din Rusia a fost redusă la 80,7 mili­oane de tone, de la 94 milioane de tone la începutul anului. Acest lucru se datorează vremii calde şi uscate după îngheţurile din mai şi din cauza anomaliilor meteorologice pot exista şi alte schimbări.

Guvernul rus calculează că ex­por­turile de grâu din acest sezon vor scădea de la 70 la 60 milioane de tone anterio. Potrivit Uniunii Ruse a Cere­alelor, aproximativ 1,5 milioane de hectare de culturi au fost de­teriorate.

Sudul şi estul Ucrainei s-au con­fruntat la rândul lor cu căldură extre­mă şi secetă, precipitaţiile înregis­trate în perioada 1 mai – 10 iunie fiind la 20-50% din nivelul nomal.

Seceta a afectat dezvoltarea culturilor de iarnă şi primăvară în regiunile Kharkiv şi Donetsk, notează Euractiv.

„Luna mai s-a dovedit a fi una dintre cele mai secetoase din ultimii 30 de ani în Ucraina“, au arătat forecasterii de stat. „În regiunile de nord, grindina a afectat culturi de primăvară ca porumbul, soia şi floarea soarelui“.

Din cauza vremii extreme şi războiului, Ucraina este aşteptată să înregistreze o scădere a producţiei de porumb. Cât priveşte grâul, ministerul ucrainean al agriculturii estimează că ţara ar putea recolta 19 milioane de tone în acest an, faţă de 22,5 milioane de tone în 2023, conform Reuters.

Sindicatul traderilor de cereale din Ucraina UGA vede producţia de grâu scăzând la 19,1 milioane de tone.

În SUA, un exportator de top de alimente, căldura intensă a cuprins părţi din coasta de est, guvernul reducându-şi drept rezultat procentul de porumb şi soia considerate bune şi excelente. Precipitaţiile excesive din regiunea Vestului Mijlociu şi estimările privitoare la persistenţa vremii umede iscă temeri de inundaţii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală