Controverse în agricultură: Proiect de lege pentru licențierea importurilor de cereale

02 Iul. 2024, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2024, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Deputatul Alex Trubca a înregistrat de urgență un proiect de lege care propune ca importul de grâu, porumb și floarea-soarelui în Republica Moldova să fie permis exclusiv în baza licențelor pe tot parcursul anului 2024, conform declarațiilor făcute de reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari.

Slusari și-a exprimat nemulțumirea cu privire la întârzierea în implementarea unui mecanism de licențiere pentru importurile agricole, subliniind că alte țări din Europa de Est au adoptat astfel de măsuri mult mai devreme. Într-o declarație provocatoare, el a întrebat retoric autoritățile: „Unde ați fost până acum?”

În continuare, el a criticat administrația Ministerului Agriculturii pentru lipsa de acțiune în modificarea legislației naționale conform propunerilor anterioare, care ar fi putut evita situații de criză și incertitudine în sectorul agricol. „Este inacceptabil să permitem astfel de întârzieri și să nu existe responsabilitate pentru astfel de erori majore”, a adăugat Slusari.

În contextul acestei polemici, reprezentanții Ministerului Agriculturii nu au răspuns imediat acuzațiilor. Cu toate acestea, preocupările legate de eficiența administrației și de transparența deciziilor rămân de actualitate în fața unei inițiative legislative care ar putea redefine politica importurilor agricole în Republica Moldova.

Proiectul de lege propus de deputatul Trubca urmează să fie discutat în Parlament, unde va atrage atenția unor dezbateri intense și posibile modificări înainte de a fi adoptat ca lege.

Fermierii susțin că importul liber de cereale și oleaginoase în Republica Moldova a afectat anul trecut si va afecta și în acest an direct mii de agricultori. Un calcul simplu făcut în baza datelor de anul trecut, arată că agricultorii moldoveni au pierdut peste 2 miliarde de lei, pe diferența de preț la cereale și oleaginoase. Acești bani au intrat în conturile unor holdinguri transnaționale care controlează exportul de cereale și oleaginoase, ajungând ulterior peste hotare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Iul. 2024, 11:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
07 Iul. 2024, 11:03 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

HBC, compania mamă a Saks Fifth Avenue, va achiziţiona lanţul de magazine universale Neiman Marcus, într-o afacere de 2,65 miliarde de dolari, au declarat companiile americane, oferindu-le o putere de negociere mai puternică cu furnizorii şi o capacitate mai mare de a controla costurile, transmite Reuters.

Acordul survine în timp ce comercianţii cu amănuntul de bunuri de lux se luptă cu încetinirea cererii, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor şi inflaţia îi obligă pe clienţi să îşi restrângă bugetele, în urma unui boom al comerţului cu amănuntul cuy produse de lux după pandemie.

HBC a declarat că va înfiinţa Saks Global, o entitate combinată a Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus şi alte active imobiliare şi retail de lux.

Neiman a depus cerere de protecţie în caz de faliment în 2020, după ce pandemia a forţat închiderea Neiman şi a altor magazine din Statele Unite, zdrobind veniturile companiei.

Neiman Marcus este cunoscută pentru vânzarea de rochii de designer, pantofi, genţi şi alte produse de lux, pentru clienţii bogaţi.

Marc Metrick, CEO al afacerii de comerţ electronic Saks, va conduce compania combinată.

Saks Global, ca entitate combinată, va concura cu Nordstrom, Bloomingdale’s şi Macy’s, care este în discuţii pentru a fi vândută către Arkhouse Management şi Brigade Capital Management, pentru aproximativ 6,9 miliarde de dolari.

HBC şi Neiman au declarat că retailerul online Amazon.com şi furnizorul de software de management al relaţiilor cu clienţii Salesforce vor fi, de asemenea, investitori în Saks Global, oferind tehnologie, logistică şi asistenţă pentru integrarea inteligenţei artificiale.

Investitorul existent al HBC Rhone Capital, o firmă de capital privat, va fi investitorul principal în Saks Global.

HBC finanţează preluarea cu fonduri strânse de la acţionari noi şi existenţi şi prin datorii. Firma de capital privat Apollo Global Management oferă 1,15 miliarde de dolari prin datorii.

Proprietarul Saks a asigurat, de asemenea, o finanţare prin datorii de 2 miliarde de dolari de la un sindicat al băncilor de pe Wall Street.

JPMorgan şi Lazard au fost consilierii financiari ai Neiman Marcus Group în cadrul tranzacţiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău