Veniturile companiilor rusești au scăzut cu o treime din cauza sancțiunilor

02 Iul. 2024, 11:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2024, 11:52 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Venitul total al companiilor rusești în 2023 a scăzut cu 36% – la 814 trilioane de ruble. Aceasta reiese din datele portalului analitic al Serviciului Federal de Taxe (FTS), asupra cărora publicația Izvestia a atras atenția.

Mai mult, în primul an de război împotriva Ucrainei, cifra a depășit pentru prima dată un cvadrilion și s-a ridicat la 1.267 de trilioane de ruble.

Scăderea veniturilor companiilor se datorează sancțiunilor externe: companiile trebuie să refacă logistica și procesele de producție, a explicat Andrey Borodkin, CEO al Tekhzor Group of Companies.

„Întrucât infrastructura relațiilor economice dintre întreprinderi și țările prietene nu a fost suficient de dezvoltată, acest lucru a necesitat construirea de noi legături comerciale și financiare anul trecut”, a menționat profesor asociat al Departamentului de Stat și Finanțe Municipale al Universității Economice Ruse. G.V. Plehanov Ravil Akhmadeev.

De asemenea, potrivit acestuia, scăderea veniturilor a fost influențată și de așteptările inflaționiste, pentru a le limita, Banca Centrală a ridicat rata la 16% în decembrie anul trecut. Ca urmare, împrumuturile au devenit mai scumpe, iar capacitatea companiilor de a investi în extinderea afacerilor a scăzut.

Cu toate acestea, în general, situația cu rentabilitatea organizațiilor în 2023 a fost destul de pozitivă – indicatorii au fost la nivelul anului 2019, ceea ce poate fi considerat o demonstrație a durabilității, spune Alexander Khizhnyak, economist și membru al filialei regionale din Moscova. Afaceri Rusia.

El a remarcat că unele industrii au trecut de la categoria de neprofitabile în mod constant la profitabile, în special cele din domeniul ingineriei mecanice. Acest lucru este direct legat de războiul din Ucraina și ordinele de apărare ale statului, dar și de înlocuirea importurilor, spune Khizhnyak.

În același timp, profiturile companiilor rusești în 2023 au crescut cu 23% față de anul precedent și au ajuns la 38,2 trilioane de ruble, potrivit datelor Serviciului Federal de Taxe. La sfârșitul anului 2022, profiturile au înregistrat și ele creștere, dar mai moderat – cu 5,8%.

Creșterea profitului este tipică pentru companiile care nu necesită cheltuieli de capital semnificative sau cheltuieli, spune Akhmadeev. Acestea sunt în principal sectoare interne care au fost mai puțin afectate de sancțiuni: construcții, telecomunicații, servicii etc.

În total, companiile rusești au plătit anul trecut 7,9 trilioane de ruble impozit pe venit la o cotă de 20%. Cu toate acestea, din 2025 rata va fi majorată la 25%. După cum a remarcat șeful Ministerului Finanțelor Anton Siluanov, acest lucru se face pentru a construi un sistem fiscal echitabil, a asigura stimularea activității investiționale în afaceri și, de asemenea, pentru a sprijini concurența. În 2025, guvernul se așteaptă să ajungă la o majorare a veniturilor la buget la 1,6 trilioane de ruble prin creșterea impozitelor pe venit.

În 2025, nu ar trebui să vă așteptați la o schimbare în dinamica creșterii profitului și a scăderii veniturilor, spune Borodkin. „Efectul sancțiunilor impuse Rusiei este de lungă durată și în mode evident va influența situația. Companiile  vor continua să depună toate eforturile pentru a reduce costurile, menținând în același timp creșterea profitului”, a conchis el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău