Începând cu acest sezon de încălzire, compensațiile pentru gaz și căldură nu vor mai fi acordate direct în factură, ci doar în valoare monetară. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive TV.
„Există un plafon de la care nu se mai compensează. În acest an, probabil va fi doar compensație monetară, nu și în factură. Va fi un mecanism nou creat ca să nu existe diferențiere, dar există un plafon minim de la care nu se subvenționează. În decembrie vom ști exact cât va fi prețul gazului și al curentului și, în funcție de asta, va fi decisă o sumă alocată,” a explicat Petru Rotaru.
Mecanismul de compensare a tarifelor la gaz și curent este gestionat de Ministerul Muncii. Rotaru a subliniat că aceste compensații trebuie să fie foarte țintite, pentru a ajunge la persoanele cu necesități maxime.
În sezonul de încălzire 2023-2024, compensațiile au fost acordate în factură, în funcție de vulnerabilitatea energetică. Acestea au acoperit, în medie, 33% din tariful la gaz, cu o variație între 12 lei/metru cub și 17 lei/metru cub, pentru un volum compensat de 180 de metri cubi.
În ceea ce privește încălzirea centralizată, Guvernul a compensat 58% din tariful practicat, cu un tarif între 1450 lei și 2900 lei per gigacalorie, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al beneficiarului.