Licitația scandaloasă de la Aeroportul Chișinău: Companiile din UE mai au la dispoziție doar trei zile

29 Iul. 2024, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iul. 2024, 13:06 // Actual //  bani.md

Compania franceză „Lagardere” este practic câștigătorul licitației de la aeroport, care urmează a fi reluată imediat după ce se publică în Monitorul Oficial a legii adoptate repetat, după ce fusese declarată neconstituțională. Asta deoarece alți potențiali pretendenți la spațiile comerciale de acolo au la dispoziție mai puțin de trei zile să depună pachetul de documente, dacă vor să participe la concurs. A spus-o chiar șeful APP, Roman Cojuhari, în cadrul unei emisiuni la TV8, scriu jurnaliștii de la ziua.md.

Potrivit lui, în pofida termenului extrem de restrâns, Aeroportul ar urma să transmită „oferta” și altor companii din Uniunea Europeană, „care au fost identificate”. În același timp, el a precizat că, după revotarea legii cu bucluc, licitația nu va fi organizată din nou, ci reluată din punctul în care a fost oprită.

„La ultima a fost un singur dosar, compania Lagardere. Acum, la licitația în desfășurare este depus deja un dosar (tot Lagardere). Termenul rămas pentru finalizarea licitației este de trei zile. Am rugat comisia ca, după ce va fi publicat anunțul în Monitorul Oficial, să fie expediate și acele scrisori către toate companiile care au fost identificate în UE și pot participa la această licitație, să-i anunțe că, din data cutare, până în data cutare, să fie depus pachetul de documente”, a spus Roman Cojuhari, scrie sursa citată.

Cea de a treia licitaţie de la Aeroportul Chişinău a eșuat, după ce, în 21 iunie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările legislative prin care fost extins termenul de dare în arendă a spațiilor comerciale, adoptate de majoritatea Parlamentară, la inițiativa deputatului Radu Marian. Ulterior, legea a fost trimisă înapoi la reexaminare și revotată în Parlament.

Deși autoritățile dădeau asigurări că vor încerca să atragă și alți potențiali investitori, inclusiv prin modificarea condițiilor care favorizau în mod vădit compania Lagardere, pentru a da legitimitate concursului, acest lucru a rămas nu s-a întâmplat.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO