Record al exporturilor de grâu! Grosul livrărilor au ajuns în România. Firma fratelui Irinei Vlah, în top trei

29 Iul. 2024, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iul. 2024, 11:41 // Actual //  bani.md

Prima jumătate a anului 2024 a înregistrat volume de export de grâu extrem de ridicate, fiind cele mai mari din ultimii 4 ani, dacă comparăm cu perioadele similare din 2021 până în 2024. Datele arată că, în 2023, exportul de porumb a fost de peste 1,13 milioane de tone, dar în prima jumătate a anului 2024, exportul de grâu a atins 550 de mii de tone, ceea ce reprezintă 48,5% din volumul total din 2023 și 172% din perioada similară a anului 2023, poptrivit datelor lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

În perioada ianuarie-iunie 2024, exporturile au fost mai mari în fiecare lună comparativ cu ultimii 4 ani. Acest volum neobișnuit de mare de exporturi pentru primul semestru se explică prin faptul că producătorii așteptau o recoltă foarte bună de cereale de primă grupă în acest an, bazându-se pe condițiile meteorologice favorabile și precipitațiile abundente care ar fi trebuit să ducă la o productivitate ridicată. Totuși, conform previziunilor actuale din perioada recoltei, productivitatea va fi mult mai mică – până la 1 milion de tone.

„Prețurile de realizare în acest an sunt cele mai mici din ultimii 4 ani. Se poate presupune că acestea vor crește în a doua jumătate a anului, având în vedere așteptările nejustificate de la recolta din 2024. Graficul de mai jos arată clar că nivelul prețurilor la grâu a scăzut semnificativ, ceea ce va avea consecințe grave pentru producători, deoarece la costurile ridicate actuale de producție și la productivitatea scăzută, există riscul ca nivelul actual al prețurilor să nu acopere toate cheltuielile”, susține Rija.

Printre companiile exportatoare au avut loc câteva schimbări – în prima jumătate a anului, pe primul loc se află compania Rusagro cu un volum de 90,7 mii de tone, care în ultimii ani nu s-a remarcat prin volume mari de export de grâu. Pe locul doi se află compania Orom-Impex cu un volum de 64,5 mii de tone, iar pe locul trei compania Demir Agro (n.a firma fratelui fostului bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, cu o cotă de 6%), care a exportat 38,2 mii de tone.

Direcția prioritară pentru export în prima jumătate a anului 2024 a fost România, deoarece această țară este în prezent cel mai bun hub de transport pentru exportul cerealelor din Moldova către țările europene. Ponderea exportului de grâu în România reprezintă 65% din totalul exporturilor. Având un lanț logistic bine dezvoltat, procese bine stabilite și relații stabile cu cumpărătorii din Europa, România este principalul cumpărător de cereale din Moldova. Graficul de mai jos demonstrează că România ocupă poziții de lider la export deja de 3 ani.

„Indicatorii record ai exportului pentru primul semestru al anului 2024 pot avea de fapt consecințe nefavorabile pentru producătorii de cereale și economia Moldovei în general. În primul rând, așa cum s-a menționat mai sus, prețurile de realizare au fost semnificativ mai mici, ceea ce înseamnă că veniturile producătorilor au scăzut considerabil. Deși exportul pentru cele 6 luni din 2024 a fost mai mare cu 72% decât în perioada similară din 2023, veniturile au crescut doar cu 26% – veniturile din vânzări în 2024 au fost de 1,86 miliarde de lei, iar în 2023 au fost de 1,47 miliarde de lei”, mai spune Rija.

În al doilea rând, având în vedere că așteptările de la recolta din 2024 nu se vor materializa, se va resimți un deficit de grâu pentru export, deoarece din recolta adunată, aproximativ 700 de mii de tone vor fi destinate consumului intern. Asta înseamnă că este puțin probabil ca exportul pentru întregul an 2024 să depășească exportul din 2023.

Nu există, de asemenea, premise pentru așteptări mari de creștere a prețurilor, deoarece recolta din 2024 este de o calitate inferioară comparativ cu anii precedenți din cauza proporției mari de grâu furajer, și nu alimentar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009