Guvernul rus a decis în mod neaşteptat să majoreze accizele la importurile de alcool, vin şi flori tăiate din aşa numitele „ţări neprietenoase”, cele care au impus Moscovei sancţiuni în urma invadării Ucrainei, inclusiv Bulgaria, informează Novinite.
Această nouă măsură, care se va aplica până la 31 decembrie 2024, este inclusă într-un decret aprobat de Ministerul de Finanţe, conform publicaţiei ruse RBC.
Decretul prevede majorarea semnificativă a accizelor pentru băuturile alcoolice tari, de la 9% la 20% din valoarea în vamă, cu o taxă minimă de trei euro pe litru la alcoolul pur 100%, de la nivelul actual de 1,4 – 1,5 euro. Pentru vin, acciza creşte de la 20% la 25% din valoarea în vamă, dar nu mai puţin de doi euro pe litru. De asemenea, acciza pentru flori tăiate creşte de la 5% la 20%, ajungând la minimum 0,3 euro pe kilogram.
Decizia este prezentată ca o măsură de protejare a pieţei ruse, unde vinul şi băuturile alcoolice importate sunt responsabile pentru aproape 40% şi, respectiv, aproximativ 12% din consum. În august 2023, Rusia majorase accizele la vinurile din „ţările neprietenoase”, de la 12,5% la 20%.
Ministerul rus de Finanţe a precizat că noile accize sunt răspunsul la tarifele mai ridicate impuse de alte ţări mărfurilor din Rusia. Totuşi, oficialii nu se aşteaptă la un impact major asupra accesului consumatorilor ruşi la băuturile alcoolice străine, citând creşterea calităţii şi varietăţii produselor interne.
Analiştii sugerează că veniturile de pe urma majorării accizelor ar putea fi folosite pentru sprijinirea turismului în Rusia, aşa cum a cerut preşedintele Vladimir Putin. Alţii cred că motivaţiile Kremlinului sunt legate de majorarea veniturilor la buget, pentru a susţine cheltuielile legate de războiul din Ucraina.
Majorarea accizelor de către Rusia afectează exporturile bulgare de băuturi alcoolice


Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.
Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.
Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.
În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.
Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.
Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.
-
1Ajutor de stat cu miros de sancțiuni! Maioneza oligarhului Moșkovici, promovată cu bani moldovenești
-
2Milionul lui Alaiba! Patru imobile, o Volvo și conturi în Moldova și Estonia
-
3Nordul Moldovei intră pe radarul aerian! Aeroportul Mărculești, resuscitat cu banii și know-howul Chișinăului
-
4Romgaz taie drumul intermediarilor! Moldova, conectată direct la gazul românesc. Energocom, în corzi
-
5Fostul soț al Oliei Tira, regele orzului moldovenesc! Peste 45.000 tone exportate












