Miliardarul de la Victoria’s Secret a obținut din greșeală o participație de 800M$ într-un unicorn AI

08 Aug. 2024, 16:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
08 Aug. 2024, 16:04 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Les Wexner, miliardarul din spatele Victoria’s Secret, care a renunțat la conducerea companiei L Brands în 2020 pe fondul scrutinului legat de legăturile sale cu infractorul sexual condamnat Jeffrey Epstein, profită acum de creșterea inteligenței artificiale.

Forbes SUA notează că datorită unei investiții inițiale de 1 milion de dolari în Atlantic Crypto, o companie puțin cunoscută care avea să devină gigantul cloud AI CoreWeave, trustul familial al lui Wexner deține acum o participație de 720 de milioane de dolari într-una dintre cele mai valoroase startup-uri AI din lume. Miliardarul din Ohio este una dintre cele mai bogate persoane din America, cu o avere estimată la 6,3 miliarde de dolari.

CoreWeave, care oferă acces la cipuri extrem de râvnite utilizate în construirea modelelor AI, este printre cele mai valoroase startup-uri AI care au apărut din popularizarea inteligenței artificiale. A ridicat 7,5 miliarde de dolari în datorii de la Blackstone în luna mai și 1,1 miliarde de dolari în capitaluri proprii la începutul acestui an pentru a construi o rețea masivă de centre de date care furnizează puterea de calcul necesară pentru a antrena AI.

Nu mai departe de 2019 compania era doar un miner de criptomonede aflat în dificultate, care tocmai începuse să subînchirieze cipurile grafice startup-urilor AI dintr-un garaj din New Jersey. CoreWeave a strâns 1,2 milioane de dolari într-o rundă de finanțare în martie 2019, conform datelor Pitchbook.

Managerul averii lui Wexner, Greg Hersch de la Florence Capital, a investit atunci 1 milion de dolari, cumpărând ulterior încă 600.000 de dolari în acțiuni din runda de finanțare de Seria A a companiei și dublându-și din nou investiția printr-o notă convertibilă suplimentară. Toate acestea au fost plasate într-un trust înființat în beneficiul celor patru copii ai lui Wexner: Sarah, Hannah, David și Harry.

Acum, aceste investiții s-au transformat într-o participație de 720 de milioane de dolari în startup-ul AI care se zvonește că ar putea avea o ofertă publică inițială anul viitor—și într-o dispută legală privind ceea ce pare a fi un jackpot accidental.

Disputa este un adevărat cuib de viespi al intrigilor financiare din New York, implicând un duo tată-fiu adus pentru a gestiona banii lui Wexner după ce Jeffrey Epstein ar fi furat 46 de milioane de dolari din trusturile familiei.

Investiția lui Wexner în CoreWeave a coincis cu un pariu pe centrele de date care susțin tot mai mult valul AI. Din 2019, el a vândut terenuri în valoare de peste 450 de milioane de dolari în jurul casei sale din New Albany, Ohio, și în regiunea vecină Licking, către giganți tehnologici precum Google, Meta și Facebook, și către puteri de pe Wall Street, precum Blackstone, care le-au folosit pentru a construi centre de date masive.

Cu peste 15 miliarde de dolari în investiții planificate în centre de date, Wexner este bine poziționat pentru tranzacții similare în viitor. Prin firma sa de dezvoltare imobiliară, New Albany Company, el deține încă terenuri agricole în valoare de aproximativ 850 de milioane de dolari în zonă, conform estimărilor Forbes SUA.

O investigație Forbes publicată în aprilie a detaliat rolul crucial din culise al lui Wexner în aducerea unei fabrici de cipuri Intel în valoare de 20 de miliarde de dolari în New Albany. Suburbia Columbus, Ohio, a reușit să obțină acordul cu Intel într-o competiție cu zeci de alte state pentru că New Albany Company a parcelat un bloc de teren uriaș pentru ceea ce Intel speră să devină cea mai mare fabrică de semiconductori din lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău