Undă de şoc pe piaţa IT în SUA: Guvernul ia în calcul să intervină pentru a sparge Google în mai multe entităţi

14 Aug. 2024, 10:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
14 Aug. 2024, 10:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

O tentativă rară de a desfiinţa Google al Alphabet Inc. este una dintre opţiunile luate în considerare de Departamentul de Justiţie după ce o hotărâre judecătorească istorică a constatat că societatea a gigant tech a monopolizat piaţa de căutare online, potrivit unor surse citate de FT.

Măsura ar fi prima încercare a Washingtonului de a desfiinţa o companie pentru monopol ilegal de la eforturile nereuşite de a desfiinţa Microsoft în urmă cu două decenii. Printre opţiunile mai puţin severe se numără forţarea Google să împărtăşească mai multe date cu concurenţii şi măsuri pentru a împiedica Google să obţină un avantaj neloial în ceea ce priveşte produsele AI, au declarat aceste persoane, care au cerut să nu fie identificate, discutând despre conversaţii private.

Cel mai probabil, guvernul va solicita interzicerea tipului de contracte exclusive care au fost în centrul cazului împotriva Google. În cazul în care Departamentul de Justiţie merge mai departe cu un plan de separare, cele mai probabile unităţi pentru cesionare sunt sistemul de operare Android şi browserul web Google Chrome, au spus sursele FT. De asemenea, oficialii se gândesc să încerce să forţeze o posibilă vânzare a AdWords, platforma pe care compania o utilizează pentru a vinde publicitate prin text, a declarat una dintre persoane.

Discuţiile Departamentului de Justiţie s-au intensificat în urma hotărârii judecătorului Amit Mehta din 5 august, conform căreia Google a monopolizat în mod ilegal pieţele de căutare online şi de anunţuri text. Google a declarat că va face apel la această decizie, dar Mehta a ordonat ambelor părţi să înceapă planurile pentru a doua fază a cazului, care va implica propunerile guvernului pentru restabilirea concurenţei, inclusiv o posibilă cerere de separare.

Acţiunile Alphabet au scăzut cu până la 2,5%, la 160,11 dolari, în tranzacţiile după închiderea şedinţei, înainte de a şterge unele pierderi.

Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze cu privire la posibila soluţie. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiţie a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Planul SUA va trebui să fie acceptat de Mehta, care va ordona companiei să se conformeze. O destrămare forţată a Google ar fi cea mai mare destrămare a unei companii americane de la desfiinţarea AT&T în anii 1980.

Procurorii Departamentului de Justiţie, care s-au consultat cu companiile afectate de practicile Google, şi-au exprimat îngrijorarea în discuţiile lor cu privire la faptul că poziţia dominantă a companiei în domeniul căutărilor îi oferă avantaje în dezvoltarea tehnologiei de inteligenţă artificială, au declarat persoanele respective. Ca parte a unui remediu, guvernul ar putea încerca să împiedice compania să forţeze site-urile web să permită ca conţinutul lor să fie utilizat pentru unele dintre produsele de inteligenţă artificială ale Google pentru a apărea în rezultatele căutărilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău