Milioane de lei pentru petrecerea grandioasă de Ziua Independenței. Ce ascunde Guvernul

23 Aug. 2024, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Aug. 2024, 10:30 // Actual //  bani.md

O petrecere de proporții va marca cei 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, însă nu fără controverse. Guvernul a decis să organizeze un eveniment de trei zile, invitând artiști și trupe de renume, atât locale, cât și internaționale, conform RISE Moldova. Printre artiștii invitați se numără Okean Elzy, Vama, Subcarpați, Alternosfera și câștigătoarea Eurovision 2023, Loreen.

Concertele vor costa bugetul de stat aproape 10 milioane de lei (peste jumătate de milion de euro), potrivit informațiilor publicate pe portalul achizițiilor. Cu toate acestea, Guvernul a fost lipsit de transparență în ceea ce privește organizarea evenimentului. În locul unei licitații publice, Cancelaria de Stat a apelat la procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare (NFP), atribuind direct contractul companiei **Suhih Production SRL**.

Olga Diaconu, expertă în achiziții publice, a declarat că decizia de a atribui contractul prin procedura NFP „este destul de dubioasă,” deoarece nu sunt întrunite condițiile prevăzute de lege. „Nu se poate vorbi despre urgență, deoarece sărbătoarea era cunoscută cu mult timp înainte. Nu este vorba despre o situație în care să fi fost desfășurată în prealabil o procedură competitivă fără oferte adecvate și nici despre o achiziție dintr-o sursă unică,” a explicat Diaconu. De asemenea, ridică semne de întrebare faptul că organizarea acestui eveniment a fost transferată în competența Cancelariei de Stat, în locul Ministerului Culturii, care anterior se ocupa de astfel de evenimente.

Conform portalului Agenției Achiziții Publice, aceasta este prima dată când **Suhih Production SRL** prestează servicii unei instituții publice. Compania a fost fondată la sfârșitul anului 2022 de Artur Suhih și se ocupă cu organizarea de spectacole.

Am contactat Cancelaria de Stat pentru a obține explicații privind lipsa unei licitații publice și pentru a solicita specificațiile de preț ale serviciilor prestate de Suhih, însă până la publicarea acestei știri, nu am primit un răspuns.

În 2019, când Maia Sandu era prim-ministru, aceasta anunța că a redus la maximum costurile pentru Ziua Independenței. „Am renunțat la elementele costisitoare, bugetul total al evenimentului fiind de aproximativ 960.000 lei, cu jumătate de milion de lei mai puțin decât anul trecut,” scria ea într-o postare pe Facebook.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău