VIDEO De ce unele televiziuni renunță să reflecte campania electorală? Explicații de la directorul API, Petru Macovei

07 Sept. 2024, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Sept. 2024, 09:08 // Actual //  bani.md

Unele instituții mass-media au renunțat să reflecte campania electorală, pentru că ar trebui să prezinte și punte de vedere care nu sunt pe placul proprietarilor, susține directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei. Jurnalistul a relatat în cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea despre motivele care puteau sta la baza acestei decizii.

În opinia lui Macovei, printre explicațiile fenomenului se numără înăsprirea legislației, pentru a combate dezinformarea, dar și controlul politic exercitat asupra unor resurse mass-media.

„Și anterior, multe televiziuni au renunțat la asta. Există motive plauzibile. Legislația a devenit mai dură și salut asta. Este important să informăm obiectiv despre procesul electoral. Unele televiziuni renunțat, altele, care rămân controlate de către politicieni, au înțeles că dacă reflectă campania electorală vor fi obligate să reflecte și alte puncte de vedere decât cele pe care proprietarii le simpatizează, atunci deliberat au ales să nu informeze”, a spus Macovei.

Cu referire la dezbateri, șeful API a menționat că mai importantă este calitatea dezbaterilor, decât numărul posturilor de televiziune care le vor organiza. În același timp, Macovei nu exclude că mai mulți dintre candidați vor renunța să participe la dezbateri.

„Faptul că avem doar 10 televiziuni care vor face dezbateri nu este neapărat o problemă. (…) Importantă este calitatea acestor dezbateri, ca în cursul acestor dezbateri candidații să răspundă inclusiv la întrebări incomode. Pe parcursul anilor precedenți au fost mimări ale acestor dezbateri”, a conchis Macovei.

 

Alegerile prezidențiale și referendumul la care cetățenii vor fi întrebați dacă susțin parcursul european al Republicii Moldova urmează să aibă loc pe 20 octombrie 2024. Conform informațiilor de pe 6 septembrie 2024, există 12 potențiali candidați pentru funcția de șef al statului, ale căror grupuri de inițiativă colectează semnături, un candidat care are depuse listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală și un concurent electoral deja înregistrat.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ