Țările europene care țintesc să devină „paradisuri fiscale”. Ce state protejează marile averi ale străinilor

26 Sept. 2024, 16:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Sept. 2024, 16:38 // Actual //  bani.md

Guvernele au introdus „un număr tot mai mare de regimuri fiscale preferențiale destinate persoanelor fizice străine”, în timp ce țările din Europa concurează pentru a-i atrage și păstra pe cei bogați. Atunci când ne gândim la paradisurile fiscale de top din Europa, nu există – totuși – o abordare care să li se potrivească tuturor – o jurisdicție cu fiscalitate redusă pentru o persoană poate să nu fie un paradis fiscal pentru alta, arată o analiză recentă. Printre aceste țări se numără cu precădere Italia, Elveția sau Portugalia.

Observatorului fiscal al UE arată că ratele maxime ale impozitului pe venitul persoanelor fizice în UE au încetat să mai scadă de la criza financiară din 2008. Cu toate acestea, grupul remarcă faptul că guvernele au introdus „un număr tot mai mare de regimuri fiscale preferențiale destinate persoanelor fizice străine”, în speranța de a atrage expatriații bogați pe teritoriile lor, arată o analiză Euronews Business, citată de Economedia, care analizează avantajele fiscale oferite, precum și împotrivirile față de acestea.

„Depinde foarte mult de proveniența averii”, a declarat Jason Piper, șeful departamentului de drept fiscal și al afacerilor din cadrul Association of Chartered Certified Accountants. „De exemplu, dacă aveți o mulțime de capital blocat undeva, atunci veți fi mult mai interesat de un regim care are 0% impozit pe câștigurile de capital transferate decât dacă aveți încă o mulțime de venituri mai active”, a explicat acesta. În speranța de a-și reduce povara fiscală, o serie de persoane înstărite ar putea alege să emigreze, sugerează analiza.

Italia este o destinație populară pentru expatriați nu numai pentru cultura și clima sa, ci și pentru avantajele sale fiscale. La prima vedere, țara are impozite relativ ridicate pe veniturile persoanelor fizice și juridice, deși există stimulente fiscale disponibile pentru străini. Unul dintre cele mai cunoscute este regimul său de impozit forfetar, care permite persoanelor fizice bogate să plătească o sumă fixă pentru toate veniturile obținute din străinătate. Aceasta indiferent de suma câștigată.

Taxa fixă anuală a fost majorată recent la 200.000 de euro, de la 100.000 de euro anterior. Avantajul este disponibil pentru o perioadă de până la 15 ani și, de asemenea, este deschis numai celor care nu au fost rezidenți fiscali în Italia timp de cel puțin 9 din ultimii 10 ani. Astfel, având în vedere costul impozitului forfetar, acesta este interesant doar pentru persoanele cu averi nete foarte mari.

Elveția are, de asemenea, un tip de sistem forfetar, deși statul elvețian susține că mai puțin de 0,1% din contribuabilii săi sunt taxați prin această metodă. Modul în care funcționează este că, în loc să perceapă taxe în funcție de venit sau avere, unele regiuni elvețiene calculează o rată bazată pe cheltuielile unei persoane. Potrivit sursei citate, în timp ce sistemul de sume forfetare poate fi interesant pentru cei foarte bogați, statul a instituit o taxă minimă, cea mai mare dintre două cifre: fie de șapte ori chiria anuală sau valoarea de închiriere a proprietății principale, fie mai mare de 429.100 CHF (aproximativ 455.000 EUR). Aceste praguri se aplică la nivel federal, deși anumite regiuni pot crește suma minimă.

Sunt eligibile pentru acest tip de calcul forfetar persoanele care nu au cetățenie elvețiană dacă vin să locuiască în țară pentru prima dată – sau după o absență de cel puțin 10 ani. Beneficiarilor le este interzis să aibă un loc de muncă sau să conducă o întreprindere în Elveția, astfel că sistemul este destinat să atragă un număr mic de expatriați bogați care au venituri pasive.

Avantajele fiscale au devenit un subiect de polemică în Portugalia, din cauza creșterii prețurilor la locuințe, care au fost alimentate de sosirea străinilor bogați, arată analiza citată de Economedia. Chiar și așa, după ce a redus beneficiile anul trecut, guvernul portughez reintroduce acum facilități fiscale pentru expatriați. Pentru cei care generau venituri în Portugalia, anumite activități erau impozitate la o rată favorabilă de 20%. Pe lângă supărarea localnicilor, sistemul NHR a stârnit critici din partea statelor nordice, care observau un exod al cetățenilor lor în vârstă.

Totodată, Finlanda și Suedia au depus cereri oficiale de modificare a normelor convenției de evitare a dublei impuneri cu Portugalia, iar acest lucru le-ar permite să impună impozite pe pensiile expatriaților care migrează. Ca răspuns la aceste presiuni, Portugalia și-a modificat facilitățile fiscale pentru „a se concentra asupra persoanelor cu educație care pot contribui cu adevărat la economia portugheză”, arată analiza.

La începutul acestui an, ministrul portughez al finanțelor, Joaquim Miranda Sarmento, a declarat pentru Financial Times că salariile și veniturile profesionale vor fi eligibile pentru scutiri de impozit în temeiul noilor norme. Se pare că pensiile, dividendele și câștigurile de capital vor fi excluse.

Analiza mai adresează și societățile holding, o altă modalitate prin care persoanele fizice bogate se pot bucura de rate efective scăzute de impozitare este utilizarea societăților holding, potrivit Observatorului fiscal al UE. Organismul observă că aceste societăți se află „într-o zonă gri între evitare și evaziune”, în sensul că sunt concepute pentru a evita impozitul pe venit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ