Cu războiul în coastă, Ucraina a exportat 10,05 milioane tone de cereale în ultimele trei luni

28 Sept. 2024, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 10:04 // Actual //  bani.md

Exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul care a început la 1 iulie 2024 au depăşit pragul de 10 milioane de tone până la data de 27 septembrie, ceea ce reprezintă o creştere de peste 50% faţă de cantitatea de 6,3 milioane de tone de cereale exportată în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, arată datele publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Printre cerealele exportate de Ucraina în ultimele trei luni se numără 5,8 milioane tone de grâu, 2,7 milioane tone de porumb şi 1,3 milioane tone de orz.

În ceea ce priveşte exporturile derulate numai pe parcursul lunii septembrie, datele Ministerului Agriculturii de la Kiev arată că traderii au exportat 2,86 milioane de tone de cereale, în creştere cu 63% faţă de cantitatea de 1,75 milioane de tone de cereale exportată în perioada 1-27 septembrie 2023.

La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii şi Asociaţiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone. Adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, a declarat săptămâna trecută că Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25.

Potrivit celor mai recente estimări ale autorităţilor ucrainene, recolta combinată de cereale şi oleaginoase din 2024 ar urma să scadă până la 77 milioane de tone, dintre care 56 milioane de tone vor fi cereale.

În paralel, exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2023/24 au crescut până la aproape 51 milioane de tone, de la 49,2 milioane de tone în sezonul precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală