Codul Funciar INTERZICE străinilor să dețină terenuri în Moldova. Planul de Aderare NU prevede noi reglementări

30 Sept. 2024, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Sept. 2024, 11:56 // Actual //  bani.md

Codul Funciar interzice străinilor să dețină terenuri în Republica Moldova. Planul Național de Acţiuni pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană nu prevede modificări ale Legislației, care să permită persoanele din alte țări vor putea cumpăra pământ în Moldova.

Conform Planului Naţional de Acţiuni pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, nu se va produce nici alinierea la directive care ar însemna modificarea reglementărilor, astfel încât terenurile din țară să fie vândute cetățenilor străini.

Ultimele modificări ale Codului Funciar au fost aprobate de Parlament în anul 2023. Atunci, noutatea era că dreptul de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier nu va putea fi dobândit sau deținut de cetățenii străini, persoane fizice sau juridice. Mai mult, în cazul în care cetățenii străini dobândesc terenurile cu destinație agricolă sau din fondul forestier prin succesiune, hotărâre de judecată sau ipotecă, aceștia vor fi obligați să le înstrăineze în termen de un an de zile de la data obținerii lor.

Vineri, 27 septembrie, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a vorbit în studioul RLIVE TV despre dezinformările referitoare la vânzarea terenurilor către cetățeni străini. Deoarece emisiunea s-a difuzat cu traducere simultană, jurnaliști din cadrul redacției BANI.MD, parte a grupului de presă Realitatea au perceput subiectul eronat și au difuzat o știre la subiect.

Ulterior, materialele și capturi din ele au fost preluate de mai mulți politicieni controversați, care au manipulat și au spus expres că terenurile vor fi vândute străinilor, deși Janis Mazeiks preciza clar că subiectul urmează a fi discutat în cadrul negocierilor.

Declarația lui Janis Mazeiks (din traducerea simultană)

„Acest aspect trebuie să fie discutat în negocierile de aderare. În Uniunea Europeană este mișcarea liberă a capitalului, astfel încât orice cetățean dintr-un stat membru poate cumpăra orice într-un alt stat membru. Înțelegem că la moment Republica Moldova este un stat sărac și în acest domeniu Moldova va solicita perioadă de tranziție. Nu aș încuraja acest lucru, pentru că perioada de tranziție are titlu de excepție și prin definiție excepțiile nu sunt ceva bun într-un sistem de drept. Pe de altă parte, este loc pentru discuție”

Imediat ce echipa redacției a sesizat problema, a eliminat știrea de pe site, pentru a nu promova dezinformarea și interpretările eronate în spațiul public.

Nu este pentru prima dată când se întâmplă asemenea situații, iar echipa grupului de presă Realitatea se arată îngrijorată de acest fenomen și a anunțat public că se disociază de aceste informații, prezentate cu rea intenție de către concurenți electorali, actuali sau foști politicieni și personaje controversate din spațiul public.

Totodată, reacții au venit de la premierul Dorin Recean, președinta Maia Sandu, dar și de la experții societății civile. Prim-ministrul a oferit asigurări că nu se va negocia vreun subiect care contravine interesului național al Republicii Moldova. Șefa statului, la fel, a infirmat informațiile precum că loturile de pământ vot putea fi vândute cetățenilor străini.

Analistul WatchDog, Andrei Curăraru a explicat că, în opinia sa, agenții de influență ai Kremlinului au pornit o campanie de dezinformare la subiectul achiziției terenurilor din Moldova de către străini. State membre ale Uniunii Europene precum România, Ungaria, Letonia, Croația, Ungaria sau Polonia, fie au introdus reguli stricte pentru asemenea tranzacții, fie le-au interzis complet.

Realitatea Live

01 Oct. 2024, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 15:30 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat recent o serie de controale fiscale care au dus la aplicarea unor amenzi semnificative pentru nerespectarea legislației fiscale. Astfel, au fost impuse sancțiuni în valoare de aproximativ 45,0 mii lei, iar în plus, au fost întocmite 17 procese verbale contravenționale, cu amenzi totale de 18 mii lei.

În cadrul acestor acțiuni, autoritățile au identificat și 10 cazuri de activitate ilicită în domeniul transportului de persoane în regim de taxi. Aceste abateri au fost sancționate prin procese verbale și amenzi în valoare totală de 23 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat reiterează angajamentul său de a promova utilizarea echipamentelor de casă și control în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, precum și de a asigura eliberarea bonului de casă în domeniul transportului rutier. În același timp, autoritățile continuă să combată fenomenul transportului ilicit de persoane în regim de taxi prin efectuarea de controale fiscale și verificări operative. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu de afaceri corect și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău