Băncile din China refuză să colaboreze cu vânzătorii de pe platformele rusești

01 Oct. 2024, 10:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 10:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile chineze au început să refuze tot mai frecvent efectuarea plăților pentru clienții care achiziționează produse din China destinate vânzării pe platformele de comerț electronic din Rusia. În perioada ianuarie-august 2024, China a reprezentat 51,1% din toate plățile transfrontaliere realizate de vânzătorii magazinelor online din Rusia. Aceasta reprezintă o scădere de 16,7 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut, conform unui studiu realizat de Modulbank și Centrul PRO Wildberries pentru dezvoltarea și sprijinirea antreprenorilor, citat de publicația „Kommersant”.

Studiul arată că băncile chineze au început inițial să îngreuneze plățile din Rusia pentru achizițiile de produse electronice, dar ulterior au extins restricțiile și la alte categorii de produse. „În prezent, este dificil să faci plăți transfrontaliere pentru achiziționarea din China a bunurilor de consum zilnic, inclusiv haine și produse alimentare,” a declarat Maxim Silin, un antreprenor din Habarovsk.

Konstantin Kirsanov, un vânzător din Blagoveșcensk, a subliniat că, deși transportul în vrac al mărfurilor din Hanhe (cel mai apropiat oraș chinez de granița cu Rusia) durează doar câteva ore, băncile chineze întârzie plata în avans către furnizori cu până la două săptămâni.

În aceeași perioadă, ponderea Turciei în plățile transfrontaliere ale vânzătorilor ruși a rămas relativ constantă: 6,7% în 2024 față de 6,2% în 2023. Totuși, băncile turce, la fel ca cele chineze, refuză adesea să proceseze plăți de teamă să nu fie supuse sancțiunilor secundare impuse de Occident.

Pe acest fond, s-a înregistrat o creștere semnificativă a plăților transfrontaliere prin intermediul altor țări: Belarus și-a triplat ponderea, Armenia a crescut de patru ori, iar Kârgâzstan de cinci ori. Cu toate acestea, ponderea acestor țări în totalul plăților rămâne relativ mică: Belarus a reprezentat 11,7% din plăți, Kârgâzstan 9,6%, iar Armenia 3,6% în perioada ianuarie-august 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2024, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 15:30 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat recent o serie de controale fiscale care au dus la aplicarea unor amenzi semnificative pentru nerespectarea legislației fiscale. Astfel, au fost impuse sancțiuni în valoare de aproximativ 45,0 mii lei, iar în plus, au fost întocmite 17 procese verbale contravenționale, cu amenzi totale de 18 mii lei.

În cadrul acestor acțiuni, autoritățile au identificat și 10 cazuri de activitate ilicită în domeniul transportului de persoane în regim de taxi. Aceste abateri au fost sancționate prin procese verbale și amenzi în valoare totală de 23 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat reiterează angajamentul său de a promova utilizarea echipamentelor de casă și control în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, precum și de a asigura eliberarea bonului de casă în domeniul transportului rutier. În același timp, autoritățile continuă să combată fenomenul transportului ilicit de persoane în regim de taxi prin efectuarea de controale fiscale și verificări operative. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu de afaceri corect și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău