Avertismentul lui Tofilat: Moldova riscă să rămână fără gaz din cauza blocajului în conducerea Moldovagaz

17 Oct. 2024, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Oct. 2024, 07:33 // Actual //  Ursu Victor

Moldova se confruntă cu riscul real de a rămâne fără gaze naturale în sezonul de iarnă, după ce, de trei săptămâni, Moldovagaz funcționează fără o conducere oficială. Blocajul este cauzat de partea rusă, care întârzie numirea noilor membri ai Consiliului de Administrație, lăsând compania fără capacitatea de a lua decizii esențiale pentru achiziția gazului. În acest moment, singurul administrator interimar, fără mandat clar, figurează cu drept de semnătură în registrele publice, dar nu poate lua decizii importante.

Sergiu Tofilat, reprezentantul Moldovei în Consiliul de Observatori la Moldovagaz, a declarat că, potrivit statutului, deciziile trebuie aprobate de o majoritate de cel puțin șapte membri, însă acest lucru nu este posibil din cauza lipsei unei conduceri complete.

„Pe 25 septembrie a avut loc ședința Consiliului de Observatori, unde trebuia să alegem noua componență a administrației, inclusiv președintele. Am trimis buletinele de vot, dar partea rusă nu ne-a comunicat cum a votat”, a explicat Tofilat.

Pe 30 septembrie, a fost solicitat procesul-verbal al ședinței, document ce trebuia prezentat în termen de cinci zile, însă nici până astăzi nu a fost primit. „Reprezentanții Gazprom au încălcat deja regulamentul Consiliului de Observatori”, a adăugat Tofilat.

Blocajul actual împiedică Moldovagaz să achiziționeze gazele necesare pentru iarnă, ceea ce ar putea lăsa Moldova fără gaz în lunile critice de iarnă (ianuarie-aprilie). Tofilat a avertizat că, dacă nu se iau măsuri urgente, țara riscă o criză energetică majoră.

„Pentru a evita acest scenariu, trebuie să numim o administrare externă la Moldovagaz. Am trimis Parlamentului un proiect de lege în acest sens și este imperativ să fie înregistrat și inclus pe ordinea de zi la următoarea ședință”, a subliniat Tofilat.

Deocamdată Ministerul Energiei nu a comentat inițiativa lui Tofilat, dar și riscul ca Moldova să rămână fără gaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO