VIDEO Stejarul lui Cantemir, Valul lui Traian și slujitorii lui Ștefan cel Mare. Descoperim Leova din Valea Prutului

17 Oct. 2024, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Oct. 2024, 16:01 // Actual //  Ursu Victor

Obârșia Valului lui Traian, baștina lui Ion Aldea Teodorovici și pământul pe are Ștefan l-a dăruit slujitorilor săi. Așa a cunoscut echipa proiectului „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, orașul Leova.

La câțiva metri de Prut, loialitatea a fost atestată documentar în 1489. Conform legendelor, voievodul Ștefan cel Mare a cumpărat ținutul cu zloți tătărești și l-a dăruit slujitorilor săi, Petru și Leova.

Aici am descoperit și unul dintre cele mai misterioase monumente ale naturii, de aproape 2000 de ani – Valul lui Traian. Se crede că această construcție din pământ proteja oamenii locului de năvălitori, fiind fortificație militară.

„Începe acest Val al lui Traian de aici, de la râul Prut. În partea de est se ridică pe strada Valul lui Traian care este numită în cinstea acestui val, în oraș și apoi merge și în câmpiile noastre ale raionului”, povestește directoarea stației tinerilor naturaliști din Leova, Viorica Antonovici.

Pentru a valorifica zona, la Leova se construiește, din bani europeni, un complex turistic care va purta același nume „Valul lui Traian”. Acesta ar urma să devină exemplu de conservare a vestigiilor istorice.

„Este câștigat proiectul de către primărie pentru complexul turistic Valul lui Traian. Aici va fi un lac cu apă, izvoarele de aici se vor dezgoli, și apa din  râul Prut se va aduna. Vor fi instalate căsuțe de odihnă, umbrele catamarane, luntrișoarel, de toate care vor fi necesare pentru odihnă”, mai spune Viorica Antonovici.

La Muzeul de Istorie și Etnografie din Leova se păstrează circa 11.000 de obiecte adunate de la oamenii din Valea Prutului, iar clădirea a aparținut cândva colegiului unde a făcut primii pași pe tărâmul muzicii celebra soprană Maria Bieșu. Cercetările arată că elementele culturale basarabene în localitate s-au păstrat mai bine decât în alte orașe și sate din Valea Prutului.

„Începând chiar cu covoarele. Covoarele au elemente folosite atât la ei cât și la noi, din natură, culori geometrice, culori folosite din natură, lâna, prelucrată de ei singuri, culorile care erau folosite erau din natură, bujorul, minta, aceeași coajă de ceapă nucă. Culorile care erau folosite la vopsire erau la îndemână.Noi avem goblene care sunt folosite și la ei și la noi, covoare pe care sunt trandafiri, iriși”, susține Valentina Feodorova, directoarea muzeului.

Portul popular de nuntă din Valea Prutului de prin părțile Leovei, vechi de câteva sute de ani, era deosebit. Miresele coseau cămașa mirelui, folosind ornamentele zonei. În muzeul din Leova s-a păstrat o asemenea bluză, care are un secol și este unul dintre cele mai valoroase exponate.

Nu departe se află și un ștejar de 20 de metri, care are câteva sute de ani. Unele voci susțin că l-a umbra lui s-a odihnit Dmitrei Cantemir, iar bsierica din 1818 este monument arhitectural de importanță națională.

Colaborările dintre Leova și România sunt constante și în domeniul educației. Elevii și profesorii fac schimburi de experiență și au aorduri de colaborare, iar tinerii pleacă să studieze la universitate peste Prut. Proiectele de dezvoltare nu lipsesc, iar ultimului a valorat circa 650.000 de roni și a fost destinat renovării unei grădinițe.

Rezultatelor sondajului Valea Prutului – Vatră de Civilizație Românească, realizat la Leova, de compania de cercetare IMAS, la comanda proiectului Valea Prutului, finanțat de DRRM, arată că 59% dintre cei chestionați cred că relațiile politice dintre România și Republica Moldova sunt la un nivel bun și foarte bun, iar 51% apreciază drept pozitivă cooperarea economică.

La întrebarea dacă populația din România și cea din Republica Moldova este asemănătoare, 36% au răspuns afirmativ. Peste jumătate dintre persoanele intervievate, mai exact 55%, își doresc ca cel puțin unul dintre membrii familiei lor să provină din România.

Circa 44% dintre locuitorii din Leova au prieteni, cunoscuți sau rude în România și trec frecvent Prutul.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău