A fost prezentat Raportul de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului IMM pentru 2012-2020

24 Iun. 2021, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2021, 10:44 // Actual //  MD Bani

La 23 iunie curent, au fost desfășurate lucrările atelierului de validare, dedicate prezentării Raportului de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru 2012-2020, elaborat cu sprijinul echipei de experți ai programului de asistență tehnică al Uniunii Europene (UE) „Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”.

La eveniment au participat reprezentanți din partea Delegației UE în Republica Moldova, ministerelor Economiei și Infrastructurii, Finanțelor, Educației, Culturii și Cercetării, ODIMM, CCI și reprezentanți ai mediului academic.

În cadrul întrunirii au fost prezentate rezultatele analizei constrângerilor și provocărilor cu care s-a confruntat sectorul IMM pe parcursul anilor 2012-2020, precum și expuse recomandările pentru elaborarea unui nou document de politici publice pe termen mediu, dedicat sectorului IMM.

Raportul pregătit de către experți reprezintă o evaluare imparțială, bazată pe chestionare și intervievare a actorilor-cheie ce au fost implicați în procesul de implementare a Strategiei. În acest sens, au fost chestionate online 105 IMM-uri, în perioada 18 mai – 11 iunie curent, dintre care, 64 % sunt beneficiare ale programelor de asistență financiară de stat, la care majoritatea au participat în ultimii 3 ani.

Cel mai mare procentaj se constată la categorii, precum nivelul de satisfacție al beneficiarilor, cu peste 60% pentru 7 din 10 programe, inclusiv pentru aspectele tehnice ale implementării programelor, cu o pondere și mai ridicată, de 80%. De asemenea, la capitolul efectelor pozitive percepute, majoritatea respondenților au raportat creșteri ale veniturilor, al accesului la finanțare și acumularea cunoștințelor.

Prezentă la eveniment, Lilia Palii, secretarul general al MEI, s-a referit la importanța evaluării desfășurate, accentuând că IMM-urile au  o  valoare majoră pentru economia RM, ponderea acestora fiind de 99 la sută din totalul afacerilor.

„Este importantă această evaluare, iar rezultatele prezentate au o mare valoare pentru noi în elaborarea unui nou program destinat IMM-urilor, astfel încât acestea să fie susținute în perioada de recuperare post-pandemică”, a declarat secretarul general. În același context, Lilia Palii a exprimat gratitudine echipei de experți pentru abordarea profesionistă în realizarea Raportului, dar și Delegației UE pentru sprijinul acordat în implementarea agendei de reforme a Guvernului și pentru interesul major al acesteia, orientat spre crearea unui mediu propice dezvoltării sectorului IMM.

Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru perioada 2012-2020 a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărârea de Guvern nr. 685, din 13 septembrie 2012, scopul acesteia fiind să contribuie la crearea unui mediu de afaceri favorabil, promovarea culturii antreprenoriale în vederea susținerii IMM-urilor și asigurarea coeziunii sociale.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO