A.S.I.C.S., acord de colaborare cu MEC: contribuim cu 7,2 milioane de lei la dezvoltarea sportului

26 Ian. 2024, 09:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
26 Ian. 2024, 09:44 // Slider //  bani.md

Sportivii de performanță vor beneficia în acest an de suport calificat din partea unei echipe de medici de profil. Specialiștii îi vor însoți și la competiții internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Paris. Formarea echipei de medici sportivi a fost posibilă grație acordului de colaborare, semnat de ministrul Educației și Cercetării (MEC), Dan Perciun, cu președintele de onoare al Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.), Plamen Milanov.

Plamen Milanov, președinte de onoare al A.S.I.C.S.

„Acest acord presupune că Asociația A.S.I.C.S. va susține în continuare sportul moldovenesc. Documentul prevede cinci direcții de colaborare. Este vorba, pe lângă finanțarea echipei specializate de medici, despre acordarea de burse pentru 8 sportivi cu șanse de calificare la Jocurile Olimpice, achiziționarea a 300 de seturi de echipament pentru loturile naționale de seniori, suport financiar la modernizarea Liceului Sportiv Republican și reparații la Școala Republicană de Șah și Dame.”

Potrivit ministrului Dan Perciun, colaborarea cu A.S.I.C.S. va permite soluționarea mai multor probleme semnalate de sportivi și antrenori.

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării

„Pentru prima dată, sportivii noștri vor merge cu o echipă de medici la Jocurile Olimpice și, de principiu, pot beneficia de servicii medicale. Avem cinci specialiști – maseuri, kinetoterapeuți, medici de profil, cu pregătire sportivă, care stau la dispoziția sportivilor noștri la Centrul Republican pentru Pregătirea Loturilor Olimpice. Asta este o noutate foarte bună, mult-așteptată. În toate discuțiile, întotdeauna a fost subliniată ca o problemă până acum.”

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării a propus Asociației să ofere suport financiar pentru 8 sportivi cu potențial, care pe parcursul acestui an vor primi burse lunare de câte 12 mii de lei. Este vorba despre Serghei Marghiev (atletism), Andrei Chiriacov (box), Pavel Andrușca (MMA), Constantin Chirilov (lupte), Vasile Marcu (lupte), Artiom Livadari (MuayThai), Victor Sterpu (judo) și Mihail Latîșev (judo).

Bugetul total al activităților incluse în acordul de colaborare dintre MEC și A.S.I.C.S. este de 7,2 milioane de lei.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău