A.S.I.C.S., acord de colaborare cu MEC: contribuim cu 7,2 milioane de lei la dezvoltarea sportului

26 Ian. 2024, 09:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
26 Ian. 2024, 09:44 // Slider //  bani.md

Sportivii de performanță vor beneficia în acest an de suport calificat din partea unei echipe de medici de profil. Specialiștii îi vor însoți și la competiții internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Paris. Formarea echipei de medici sportivi a fost posibilă grație acordului de colaborare, semnat de ministrul Educației și Cercetării (MEC), Dan Perciun, cu președintele de onoare al Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.), Plamen Milanov.

Plamen Milanov, președinte de onoare al A.S.I.C.S.

„Acest acord presupune că Asociația A.S.I.C.S. va susține în continuare sportul moldovenesc. Documentul prevede cinci direcții de colaborare. Este vorba, pe lângă finanțarea echipei specializate de medici, despre acordarea de burse pentru 8 sportivi cu șanse de calificare la Jocurile Olimpice, achiziționarea a 300 de seturi de echipament pentru loturile naționale de seniori, suport financiar la modernizarea Liceului Sportiv Republican și reparații la Școala Republicană de Șah și Dame.”

Potrivit ministrului Dan Perciun, colaborarea cu A.S.I.C.S. va permite soluționarea mai multor probleme semnalate de sportivi și antrenori.

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării

„Pentru prima dată, sportivii noștri vor merge cu o echipă de medici la Jocurile Olimpice și, de principiu, pot beneficia de servicii medicale. Avem cinci specialiști – maseuri, kinetoterapeuți, medici de profil, cu pregătire sportivă, care stau la dispoziția sportivilor noștri la Centrul Republican pentru Pregătirea Loturilor Olimpice. Asta este o noutate foarte bună, mult-așteptată. În toate discuțiile, întotdeauna a fost subliniată ca o problemă până acum.”

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării a propus Asociației să ofere suport financiar pentru 8 sportivi cu potențial, care pe parcursul acestui an vor primi burse lunare de câte 12 mii de lei. Este vorba despre Serghei Marghiev (atletism), Andrei Chiriacov (box), Pavel Andrușca (MMA), Constantin Chirilov (lupte), Vasile Marcu (lupte), Artiom Livadari (MuayThai), Victor Sterpu (judo) și Mihail Latîșev (judo).

Bugetul total al activităților incluse în acordul de colaborare dintre MEC și A.S.I.C.S. este de 7,2 milioane de lei.

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 16:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 16:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Ungaria a împrumutat în luna aprilie un miliard de euro de la mai multe bănci chineze, a dezvăluit joi portalul financiar portfolio.hu care citează datele publicate de Agenţia pentru administrarea datoriei statului (AKK), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, împrumutul a fost luat de statul maghiar de la băncile chineze China Development Bank, China Eximbank şi filiala maghiară a Bank of China. Împrumutul trebuie rambursat până la data 19 aprilie 2027 şi ar urma să finanţeze investiţii în infrastructura de transport, energie şi high-tech.

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, care analizează modalităţile prin care să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

În luna mai, preşedintele Chinei, Xi Jinping s-a întâlnit cu Viktor Orban, cu prilejul primului său turneu european din ultimii cinci ani, şi cu această ocazie Xi Jinping a spus că Ungaria şi China vor demara o “epocă de aur” în relaţiile bilaterale.

Portfolio.hu subliniază că detaliile referitoare la costul creditului şi termenii de rambursare a creditului chinez nu au fost dezvăluite, dar a adăugat că acest credit a dus ponderea împrumuturilor în valută în datoria naţională a Ungariei până la 29,8%.

În luna aprilie, autorităţile de la Budapesta au anunţat că vor amâna investiţii în valoare de aproape două miliarde de dolari, în cadrul măsurilor care vizează reducerea deficitului bugetar, care recent a urcat până la 4,5% din PIB, pe fondul unei reveniri economice modeste.

Chiar dacă Ungaria a făcut unele progrese în deblocarea fondurilor europene necesare pentru modernizarea economiei sale, finanţări în valoare de miliarde de euro rămân în continuare suspendate pe fondul îngrijorărilor Bruxelles-ului cu privire la statul de drept.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău