Gazul s-ar putea ieftini cu 3,65 de lei. Moldovagaz a depus o solicitare la ANRE

26 Ian. 2024, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2024, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Tariful mediu la gaz s-ar putea reduce cu 3,65 de lei, la 14,41 de lei metrul cub cu TVA inclus sau cu 12,5% față de tariful actual, potrivit informațiilor Moldovagaz.

Principalele motive care au determinat revizuirea tarifelor includ scăderea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gazele naturale pe piața spot din Olanda și o reducere pronunțată a componentei de corectare a venitului reglementat (devierile tarifare) pentru anul 2023.

Moldovagaz sugerează că, în cazul în care noul tarif este implementat începând cu 1 ianuarie 2024, tariful la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze ar trebui să fie stabilit la 10 800 de lei pentru o mie de metri cubi, reprezentând o reducere de 20,1% față de tariful actual. La punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, tariful propus este de 10 933 de lei pentru o mie de metri cubi, reflectând o scădere de 20%; la presiune medie, este de 12.084 de lei pentru o mie de metri cubi, o reducere de 16%, iar în cazul rețelelor de presiune joasă, care deservesc toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici, este de 16 062 de lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 4%. Este important de menționat că reducerea moderată a tarifului pentru consumatorii conectați la rețelele de presiune joasă se datorează modificării structurii consumului la diferite niveluri de presiune, creșterii lungimii rețelelor de presiune joasă și aprobării noilor tarife pentru distribuția gazelor naturale la 8 iulie 2023.

Având în vedere că ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și aproba noi tarife, perioadă în care se acumulează devieri tarifare ce urmează să fie compensate consumatorilor, „Moldovagaz” a elaborat mai multe scenarii de aplicare a tarifelor, în funcție de data intrării acestora în vigoare. În cazul în care tarifele vor fi aplicate începând cu 1 martie 2024, tariful la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă va fi de 9 927 de lei pentru o mie de metri cubi, reflectând o scădere de 27,4%; la presiune medie, va fi de 11.003 lei pentru o mie de metri cubi, o reducere de 23,5%, iar în rețelele de presiune joasă, va fi de 14 671 de lei pentru o mie de metri cubi, o scădere de 12,3%.

În cazul în care decizia autorității de reglementare stabilește ca tarifele să intre în vigoare la 1 aprilie 2024, prețul la presiune înaltă va fi de 9 121 lei pentru o mie de metri cubi (-33,3%), la presiune medie – 10 171 lei la mie de metri cubi (-29,3%), la presiune joasă – 13 720 lei pentru o mie de metri cubi (-18%).

Al treilea scenariu presupune aplicarea tarifelor noi începând cu 1 mai 2024. În acest caz, conform calculelor, în rețelele de presiune înaltă acestea ar trebui să fie de 8.512 lei pentru o mie de metri cubi (-37,7%), la presiune medie – 9 547 lei pentru o mie de metri cubi (-33,6%), iar la presiune joasă – 13 025 lei pentru o mie de metri cubi (-22,1%). Este important de menționat că scenariile respective iau în considerare componenta de corectare a venitului reglementat al furnizorului pentru perioadele ianuarie-februarie, ianuarie-martie și, respectiv, ianuarie-aprilie 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău