A.S.I.C.S. – ajutor de 60 000 de lei pentru familia moldoveanului decedat în Israel

17 Nov. 2023, 11:18
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2023, 11:18 // Slider //  MD Bani

Trei fetițe, una mai mică decât cealaltă și o soție văduvită care s-a pomenit în față cu un ocean de durere și altul de greutăți! Asta a lăsat în urmă moldoveanul Petru Boșcov, victimă a atacurilor teroriste din Israel.

Dimineața zilei de 7 octombrie 2023 a început pentru Aliona Boșcov ca o zi obișnuită de sâmbătă, pe care femeia urma să o petreacă alături de fiicele sale de 9, 7 și 3 ani. Nimic nu prevestea tragedia care urma să-i dea viața peste cap. Mai târziu, avea să afle o veste care i-a năruit toate planurile de viitor, iar în locul viselor s-a așternut durerea, disperarea și incertitudinea.

Aliona Boșcov, văduva lui Petru Boșcov

Soțul meu muncea de mai bine de un an în Israel. În ziua tragediei se afla la doi kilometri de Fâșia Gaza, în kibuț. Când s-a dat alarma a alergat în adăpostul subteran al casei. Teroriștii însă au aruncat o bombă în casa lor care a explodat. Am aflat că a murit abia peste două zile…”

Visul celor doi soți era să-și procure propria locuință, în care să-și crească cele trei fetițe. În prezent, Aliona a rămas să-și crească micuțele într-o garsonieră, oferită în folosință de sora bărbatului decedat. Femeia însă este conștientă că nu va putea rămâne la nesfârșit în această cameră.

Aliona Boșcov, văduva lui Petru Boscov

A decis să plece la muncă peste hotare mai mult pentru fetițe. Am vrut să le facem un viitor mai bun, să cumpărăm o casă a noastră. El a decedat însă, iar acum am ajuns să mă gândesc că trebuie să plec peste hotare. Dar cum să-mi las fetele?”

Aliona muncește în calitate de ajutor de educator la o grădiniță din Capitală pe un salariu care nu îi ajunge nici pentru strictul necesar al unei familii.

Aliona Boșcov, văduva lui Petru Boșcov

”Salariul meu variază între 5 000 și 5 500 de lei. Cu acești bani pot achita doar serviciile comunale, școala, grădinița. În rest ce le mai trebuie fetelor, hăinuțe și multe altele – nu-mi ajunge. E foarte dureros, nici acum nu pot crede că soțul nu e. Încă aștept că o să sune, că o să vină acasă. Fetița mai mică întreabă cel mai des unde e…”.

Imediat ce a aflat despre această tragedie, Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului a decis să acorde suport soției și celor trei fetițe pe care le-a lăsat în urmă Petru Boșcov.

 

Victoria Kriukova, director A.S.I.C.S.

”Nu am putut rămâne indiferenți la tragedia prin care treceți și am decis să vă susținem financiar. Veți primi lunar 5 000 de lei din partea A.S.I.C.S. – în total 60 000 de lei pe parcursul unui an. Cel mai important este că vrem să vă arătăm prin acest gest că, oricât de greu ar fi, mereu se vor găsi oameni care vă vor susține moral și financiar. Sperăm din toată inima că nu veți fi nevoită să plecați peste hotare și veți rămâne lângă copii dvs, pentru că ei sunt cea mai mare bogăție”. 

Susținem pentru că ne pasă!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:03 // Actual //  Lupu Eduard

O studiu al analiștilor de la compania elvețiană de consultanță UBS arată nivelurile bogăției personale în Europa, evidențiind diferențele semnificative între statele din regiune. Averea per adult, exprimată în dolari americani, include atât componenta financiară, cât și cea nefinanciară, cea din urmă constând preponderent în terenuri și proprietăți imobiliare.

Potrivit economiștilor de la UBS, alegerea medianei, în detrimentul mediei, oferă o imagine mai realistă a distribuției averii, evitând distorsionarea provocată de prezența celor extrem de bogați. Astfel, jumătatea de vest a Europei se remarcă prin bogății mai mari în comparație cu jumătatea de est, iar discrepanțele pot fi, în parte, explicate prin nivelurile salariilor medii și costul vieții.

Cu o avere medie de 360.715 USD în Luxemburg și 413.193 USD în Islanda, aceste țări conduc topul bogăției personale în Europa. În contrast, Turcia și Rusia se evidențiază ca fiind singurele state cu o avere medie sub 10.000 de dolari, cu 5.488 USD, respectiv 8.595 USD.

Adulții din Republica Moldova au o avere de 10.131 USD și sunt mai bogațiț față de cei din Federația Rusă – 8.595 USD, dar mai săraci față de cei din România – 21.545 USD. O avere sub 10.000 USD au 49,8% dintre populația adultă, o avere de la 10.000 USD până la 100.000 USD au 47,3% dintre cei adulți și doar 2,8% au o avere de pînă la 1.000.000 USD.

Măsurată în USD nominal, averea privată netă totală a scăzut cu 11,3 trilioane USD (–2,4%) până la 454,4 trilioane USD la sfârșitul anul. Averea pe adult a scăzut, de asemenea, cu 3.198 USD (–3,6%) pentru a ajunge la 84.718 USD per adult la sfârșitul anului 2022. O mare parte din asta declinul vine din aprecierea dolarului american în raport cu multe alte valute. Dacă cursurile de schimb sunt menținute constante la Ratele 2021, apoi bogăția totală a crescut cu 3,4% și bogăția per adult cu 2,2% în 2022. Aceasta este încă cea mai lentă creștere a averii la cursuri de schimb constante din 2008. Păstrarea cursuri de schimb constante dar luând în considerare efectele inflaţiei duce la o pierdere reală a averii de –2,6% în 2022.

La nivel regional, pierderea bogăției globale a fost puternic concentrată în regiuni mai bogate precum America de Nord şi Europa, care împreună au pierdut 10,9 trilioane USD. Asia Pacific a înregistrat pierderi de 2,1 trilioane USD, în timp ce în America Latină s-a atestat o creștere a averii cu 2,4 trilioane USD, ajutată de o medie de 6% aprecierea monedei în raport cu dolarul american. Capul listei la diminuarea averii în termeni de țară în 2022 este Statele Unite, urmate de Japonia, China, Canada și Australia. Cea mai mare creștere la celălalt capăt a fost înregistrată în Rusia, Mexic, India și Brazilia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău