Achiziția apartamentelor din ce în ce mai dificilă. Prețurile la imobile au crescut mai mult decât salariile

19 Nov. 2021, 15:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Nov. 2021, 15:46 // Actual //  Lupu Eduard

Este pentru prima dată când după 13 ani de reducere a prețurilor este mai greu să fie achiziționat un apartament raportat la salariul mediu. Moldovenii trebuie să lucreze 9,5 ani în anul 2021 pentru cumpărarea unui apartament cu un an mai mult față de 2020. Acest lucru se întâmplă deoarece ritmul de creștere a salariului a fost mult mai lent comparativ cu prețurile la apartamente, a explicat în cadrul emisiunii „Analize economice”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță

Potrivit economistului, prețurile la apartamentele noi au crescut cu peste 28%. Este o creștere care nu s-a mai pomenit de ani buni în Republica Moldova.

În anul 2007-2006 pentru achiziția unui apartament de 70 metri pătrați era nevoie de 36,4 ani de muncă. În anul 2020 capacitatea noastră de plată a crescut continuu pe fundalul prețului la apartamente care s-a dus în jos. În anul 2019 – 2020 prețul la apartamentele vechi a rămas neschimbat, iar la cele noi s-a majorat nesubstanțial. De aceea, în anul 2020, moldovenii trebuiau să lucreze 8,5 ani pentru achiziția unui apartament de 70 metri pătrați în Chișinău. Acest indicator este similar cu cel din Europa unde un cetățean trebuie să muncească între șase și zece ani pentru achiziția unui imobil”, susține Ioniță.

În anul 2008, când piața imobiliară a ajuns la cel mai ridicat nivel, prețul unui apartament de 70 metri pătrați costa 61 mii de euro. După aceasta a fost  o scădere continuă până în anul 2019 cât același apartament costa 38 mii de euro. La sfârșitul anului trecut costul era de 42 mii de euro. Ce-i drept nu este o creștere nu prea mare. Deja în acest an, în trimestrul trei, un apartament de 70 metri pătrați în Chișinău costă 50 mii de euro.

Referitori la salariu, Veceslav Ioniță spune că în trimestrul trei al anului 2021 remunerarea medie a trecut de 5 000 de euro. Până în anul 2016 salariul mediu a fost pe o linie dreaptă de 2 800 de euro.

Estimările arată că în anul 2021 va fi înregistrat cel mai mare număr de tranzacții imobiliare din istoria Republicii Moldova, de circa 29 – 30 mii tranzacții de vânzare cumpărare.

În concluzie, economistul, Veaceslav Ioniță afirmă că prețul la apartamente își încetinește creșterea. Anul trecut am avut o majorare și de 12% într-un trimestru, în acest an ascensiunea e de doar 5%. Ritmul de creștere a prețurilor s-a redus, dar oricum asistăm la o majorare a prețurilor. Totodată, avem o segmentare a pieței. O parte din oameni, cam 25% procură apartamente noi. Va fi mai greu de cumpărat apartamente noi și mai ușor de achiziționat imobile vechi. În acest an, prețul apartamentelor noi va ajunge la nivelul din anul 2008 când metrul pătrat costa 900 euro.

Pița imobiliară este trasă în sus de salariile mai mari, remitențele în ascensiune și accesibilitatea creditelor imobiliare. Lunar portofoliul de credite imobiliare crește cu 281 mil. de lei de aproape 20 de ori mai mult față de cum era până în anul 2017.

Realitatea Live

13 Aug. 2022, 19:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 19:22 // Actual //  Lupu Eduard

Kremlinul le propune agenților FSB salarii de opt ori mai mari decât în mod normal, dar majoritatea refuză să fie detașați în zonele ocupate de ruși în Ucraina. O situație asemănătoare se regăsește și în armata rusă, unde se caută voluntari din rândul civililor care nu au nicio pregătire militară.

În ciuda salariilor de opt ori mai mari decât în mod normal, agenții FSB ruși refuză, categoric, să fie detașați în zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Moscova are nevoie urgentă atât de agenți de informații regulate, cât și de agenți de informații militare pentru a-și impune dominația în cele două „republici populare” din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, dar și în regiunile Kherson, Zaporozhzhia și Harkov.

Pentru a evita astfel de detașări, agenții FSB obțin certificate medicale de la medici, ceea ce le permite să rămână în localitățile de origine.

O sursă din FSB a declarat că nu există niciun interes pentru o detașare în zonele ocupate de ruși în Ucraina. „Am sunat 200 de oameni [pensionari] și doar trei au spus că se vor gândi la asta. Asta în ciuda promisiunilor de plăți și beneficii uriașe”, a declarat sursa.

În ciuda salariului ce poate ajunge până la 5.000 de lire sterline pe lună, majoritatea agenților refuză oferta venită din partea Kremlinului. „Departamentele de personal îi cheamă în mod activ pe foștii angajați, chiar și pe cei concediați pe motive de discreditare”, se arată în raportorul Kremlinului.

Lipsa de loialitate față de Vladimir Putin din partea agenților de informații reflectă clar o reticență din partea lor de a fi transferați în teritoriile cucerite de ruși.

Unii dintre cei care au acceptat oferta venită de la Moscova susțin că sunt „epuizați”, după ce timp de jumătate de an au avut sarcini intensive, iar vacanțele lor au fost anulate în timpul războiului. De altfel, Kremlin a recrutat prizonieri neantrenați și civili, care au fost trimiși să lupte, pe front, împotriva armatei ucrainene, scrie mirror.co.uk.

La începutul lunii iulie, închisorile și companiile din Rusia au anunțat că recrutează voluntari care vreau să lupte în Ucraina. Deținuții care acceptă acest lucru pot beneficia de amnistii, dar și de bani în plus.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău