Acţiunile Meta (Facebook) s-au prăbuşit cu 20% pe Wall Street. Ce s-a întâmplat

27 Oct. 2022, 10:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Oct. 2022, 10:57 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Acţiunile gigantului din social media Meta, proprietarul Facebook, Instagram şi WhatsApp, s-au prăbuşit în şedinţa after-hours de ieri cu 19,7%, după un declin de 5,6% în sesiunea propriu-zisă de pe Wall Street de miercuri. Anterior, compania a emis un set slab de prognoze pentru al patrulea trimestru şi a publicat o serie de rezultate sub aşteptările analiştilor.

Profitul net per acţiune (EPS) a ajuns la 1,64 dolari, faţă de 1,89 dolari cât estimau analiştii furnizorului de date financiare Refinitiv, scrie CNBC. Veniturile au atins 27,71 miliarde de dolari, uşor sub prognozele Refinitiv de 27,38 miliarde.

De asemenea, venitul mediu per utilizator a fost de 9,41 dolari, în contextul unei estimări de 9,83 dolari oferite de StreetAccount şi unui număr de 2,96 de miliarde de utilizatori lunari activi, uşor peste aşteptările furnizorului de date.

Meta se confruntă cu un fenomen amplu, definit printr-o încetinire a cheltuielilor publicitare în mediul online, la care se adaugă provocările impuse de actualizarea de securitate a sistemului de operare iOS al Apple, posibilitatea unei recesiuni în SUA şi o competiţie din ce în ce mai acerbă din partea TikTok. Mai mult, Meta a avut două trimestre la rând în care veniturile au înregistrat pierderi, iar compania este aşteptată să publice a treia scădere consecutivă în T4/2022, scrie ZF.

Gigantul american a declarat că veniturile pentru ultimele trei luni vor fi cuprinse între 30 şi 32,5 miliarde de dolari, deci o medie de 31,25 miliarde. Analiştii se aşteptau la vânzări de 32,2 miliarde de dolari.

În vreme ce veniturile s-au redus cu 4% în T3, cheltuielile suportate de Meta au crescut cu 19% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, la 22,1 miliarde de dolari. Profitul operaţional a scăzut cu 46% la 5,66 miliarde, iar marja operaţională a coborât de la 36% în anul precedent la 20% în T3. Per total, profitul net a ajuns la 4,4 miliarde de dolari, minus 52%

Luând în calcul dinamica din premarket de astăzi, Meta se tranzacţionează la cel mai scăzut nivel din martie 2016, cu opt luni înainte ca Donald Trump să fie ales preşedinte al Statelor Unite.

Big Tech-ul a avut un slab început de sezon de raportări. Ieri, acţiunile Alphabet (Google) şi Microsoft au pierdut 9%, respectiv 7,7% după publicarea rezultatelor din cel mai recent trimestru. Anterior, acţiunile Snap, compania-mamă a Snapchat, s-au prăbuşit cu 30% într-o singură zi, în condiţiile în care compania a raportat venituri sub aşteptări, rezultatul venind – spun executivii – pe fondul unei economii tot mai slabe şi unor schimbări efectuate în platformă.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău