(VIDEO) „Asigurat e mai bine!” CNAM a lansat campania de informare despre beneficiile asigurării medicale obligatorii

27 Oct. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Oct. 2022, 11:47 // Actual //  Dumitrita Culiuc

„Asigurat e mai bine!” – Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat joi, 27 octombrie, campania anuală de informare despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Campania are drept scop creşterea nivelului de informare a populaţiei despre serviciile și medicamentele acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

„Dorim ca cetățenii să-și cunoască drepturile în calitate de asigurat și să le revendice. Fiecare persoană care a achitat prima de asigurare și a respectat pașii de acces la servicii de sănătate beneficiază gratuit, în caz de necesitate, de asistență medicală, medicamente compensate, operații costisitoare etc.”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

În acest scop, CNAM a pregătit patru spoturi video în care pacienții vorbesc despre cum polița de asigurare medicală le-a oferit posibilitatea să beneficieze de intervenții chirurgicale costisitoare. Din spusele pacienților, fără polița de asigurare nu și-ar fi permis aceste intervenții, întrucât sunt scumpe, iar ei nu dispuneau de acești bani.

 

„Medicul mi-a spus că am nevoie de operație, urgent. Am înțeles că operația co stă foarte mulți bani, bani de care eu nu dispun. Nu am plătit nimic, totul s-a plătit din contul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.” a declarat Valentina Sanduța din satul Țipala.

De asemenea, campania cuprinde și webinare cu medici și farmaciști pentru a le aduce la cunoștință ultimele noutăți referitoare la prestarea serviciilor medicale și farmaceutice în sistemul de asigurare medicală obligatorie.

 

Pentru a crește gradul de informare a persoanelor despre beneficiile asigurării medicale obligatorii, drepturile pe care le au în sistem, precum și despre transparența gestionării fondurilor AOAM, CNAM expediază pacienților scrisori prin care sunt înștiințați despre serviciile medicale de care au beneficiat pe durata internării în spital și costul acestora, acoperit din fondurile sus-menționate.

 

Asigurarea medicală obligatorie include un spectru larg de servicii medicale, iar costul unei operații poate atinge și sute de mii de lei. Acești bani sunt alocați de CNAM instituțiilor medicale contractate datorită contribuțiilor făcute de cetățeni în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău