Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) lansează un program complex de susținere pentru copiii și adolescenții refugiați din Ucraina. În cadrul programului, beneficiarii vor avea acces la cursuri organizate de către centrul educațional pentru copii și tineret Tekwill Academy Kids, cu o durată de 4 – 6 săptămâni, menite să contribuie la dezvoltarea unor abilități în domeniul roboticii, programării și design-ului, la tabere de vară cu o durată de două săptămâni și la ateliere creative. Aceste activități sunt implementate cu sprijinul UN Women și finanțate de Guvernul Japoniei și Guvernul SUA.
Copiii și adolescenții vor putea alege unul dintre următoarele cursuri:
- Young Mechanic – curs destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani, care fac primii pași în studierea transportului urban, fenomenelor naturii și a principiilor mecanicii;
- Milo – program pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani, în cadrul căruia vor fi studiate bazele roboticii și ale programării pentru crearea și gestionarea roboților cu ajutorul codului scris în blocuri vizuale și a limbajului Starch.
- Robo-maker este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani și presupune proiectarea și programarea roboților pentru realizarea sarcinilor concrete, cu o trecere treptată către limbajul de programare Python.
- Design grafic – curs pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, presupune principiile designului și instrumentele de bază pentru crearea imaginilor de calitate pentru utilizarea în media digitală și în print.
- Web Development – potrivit pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, curs care dezvoltă abilități de programare și creare a web site-urilor dinamice cu utilizarea limbajelor descriptive și de programare: HTML, CSS și JavaScript.
Copiii și adolescenții refugiați vor mai avea ocazia să petreacă timp în tabere de vară orientate spre arta decorativă, limba engleză, sport și activități în aer liber, dar și spre dezvoltarea competențelor în domeniile: robotică, programare, design, educație financiară, antreprenoriat și grafică digitală.
Participarea copiilor în cadrul acestor programe va crea o oportunitate pentru mămici de a se implica în activități economice sau de dezvoltare profesională, în timp ce micuții își petrec timpul calitativ și într-un mediu sigur.
Activitățile vor fi organizate în orașele Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat, dar și alte localități, iar doritorii se pot înscrie pentru a participa, completând formularul de pe acest link:
https://form.typeform.com/to/BRE3ECFl
Programul face parte din proiectul „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina”, implementat cu sprijinul UN Women și finanțat de Guvernul Japoniei și Guvernul SUA. Pe parcursul anului, în cadrul proiectului vor fi implementate un șir de activități ce au drept scop să ofere sprijinul necesar pentru integrarea femeilor și copiilor refugiați.