Adevărul ascuns sub preș de Guvern! A luat țevile în gaj de la Moldovagaz cu acordul tacit al Gazpromului

27 Oct. 2022, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2022, 09:52 // Actual //  Lupu Eduard

Operațiunea de luare în gaj a rețelelor de transport a gazelor, în schimbul unui credit de 1,05 miliarde de lei acordat Moldovagaz, s-a făcut cu acordul tacit al Gazpromului, potrivit declarației fostului director ANRE, Victor Parlicov.

Potrivit lui s-au luat anume gazoductele de transport, deoarece e vorba de Pachetul energetic III care la moment nu e finalizat din cauză că Moldovagaz nu a  transferat la bilanțul Moldovatransgaz activele de transport, respectiv nu a fost finalizată procedura de separare a  patrimoniului.

„Dacă pe bune ne-am fi dorit să scăpăm de influența Gazproomului există și alte metode de implementare a Pachetului energetic III. Dacă s-ar fi dorit cu adevărat s-ar fi mers pe un scenariu mai dur. Parlamentul scoate șase litere din lege ITO și ISO și spune în lege că singura modalitate de implementare a Pachetului energetic III este ownership and bundling. Asta înseamnă că Moldovagaz este obligată să vândă rețelele. Eu nu cred că intenția Guvernului la moment este să preia contra unui miliard de lei aceste rețele. În primul rând nu se cunoaște prețul acestora”, a explicat Parlicov în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Fostul director susține că operațiunea de gajare a rețelelor de transport în schimbul creditului acordat Moldovagaz s-a făcut cu acordul tacit al Gazpromului și face parte din scenariul ieșirii Federației Ruse din Republica Moldova și transferarea responsabilităților.

„Concernul rus nu a venit cu nicio reacție după anunțul autorităților de a lua în gaj rețelele de transport a gazelor. Dacă Gazprom nu și-ar dori acest lucru, există u mulțime de instrumente prin care el poate anula această operațiune”, a punctat Parlicov.

În data de 19 octombrie Comisia Situații Excepționale a decis acordarea unui credit de 1,05 miliarde de lei Moldovagaz în schimbul rețelelor de transport. Banii au fost acordați pentru achitarea gazului din luna septembrie și a avansului din luna octombrie. Rata dobânzii este de 21,5% și urmează să fie întors până la 1 mai 2023.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău