Adrian Dupu: Anul acesta, sunt finațate 99 de proiecte care susțin dezvoltarea culturală și educațională a R. Moldova

14 Nov. 2024, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Nov. 2024, 10:20 // Actual //  bani.md

În acest an, Guvernul României, prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), finanțează 99 de proiecte care susțin dezvoltarea culturală și educațională a Republicii Moldova. Printre acestea se numără și „Astra Film” Chișinău, un festival de film documentar care începe joi, 14 noiembrie, la Cinema Loteanu. Festivalul va prezenta o selecție de filme premiate și va include o serie de evenimente educaționale, toate cu intrare gratuită, scrie Radio Chișinău.

Printre momentele importante ale festivalului se numără prezența poetei Ana Blandiana, care va participa vineri, 15 noiembrie, la proiecția documentarului „Între tăcere și păcat”, regizat de Diana Nicolae. După proiecție, ea va avea loc un dialog cu publicul.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, secretarul de stat al Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a subliniat că Astra Film Chișinău a devenit un eveniment de tradiție care promovează un dialog cultural între cele două maluri ale Prutului.

„Toate proiectele pe care le-am finanțat au avut intrare gratuită. Nu este o surpriză, ci o noutate că reușim să aducem pentru al treilea an consecutiv Astra Film la Chișinău. Astra Film este un proiect consacrat în România, fiind cel mai mare festival de film documentar din Europa de Est și unul dintre cele mai mari din Europa. A ajuns la a 31-a ediție în România și mă bucur că reușim să-l facem un eveniment de tradiție și la Chișinău. Venim cu filme noi, inclusiv românești, și, de asemenea, va fi prezentă și poeta Ana Blandiana, vineri, la proiecția documentarului „Între tăcere și păcat”. Mă bucur că Ana Blandiana, una dintre cele mai mari poete române în viață, va fi la Chișinău. Acesta este un motiv în plus pentru iubitorii de film și literatură să fie prezenți”, a declarat Adrian Dupu.

De asemenea, Adrian Dupu a menționat creșterea considerabilă a finanțărilor acordate de DRRM, menționând impactul major al acestora asupra Republicii Moldova.

„Mă bucur că am reușit, de când am preluat departamentul, să creștem de aproape 20 de ori și să putem implementa mai multe proiecte, să putem ajunge la mai mulți oameni. Și, în primul rând, avem două modalități: finanțăm noi proiecte, implementăm noi proiecte directe și, apoi, există sesiunea de finanțare, în care primim proiecte și sunt analizate. Din anul acesta, din 350 de proiecte care au fost depuse, am reușit să finanțăm 99”, a adăugat Adrian Dupu.

Departamentul a susținut și alte proiecte importante în ultima perioadă, printre care Festivalul Tradițiilor Românești, desfășurat în Grădina Botanică, și o serie de proiectele educaționale. De asemenea, au fost realizate donații de 100 mii de cărți către bibliotecile din Moldova și evenimente culturale de amploare, cum ar fi Transilvania International Film Festival la Chișinău și turneele de teatru.

CMF 11240002.

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău