AEE va colabora cu Facilitatea de Finanțare a Economiei Verzi a BERD pentru a promova energia regenerabilă 

02 Sept. 2021, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Sept. 2021, 16:02 // Actual //  MD Bani

Agenția pentru Eficiență Energetică anunță semnarea unui memorandum de colaborare cu Facilitatea de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF Moldova), în vederea promovării investițiilor în eficiența resurselor și energie regenerabilă. GEFF Moldova reprezintă o linie de credit de 20 de milioane de Euro, oferită de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prin intermediul băncilor comerciale locale, de care pot beneficia atât întreprinderile private, cât și sectorul rezidențial, pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică a proceselor, imobilelor sau pentru a instala capacități de generare a energiei regenerabile.

În cadrul Memorandumului de colaborare, beneficiarii programului „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republica of Moldova” vor putea beneficia de finanțare suplimentară în condițiile GEFF. Programul este finanțat de Organizația pentru Dezvoltare Industrială a ONU (UNIDO) și implementat de Agenția pentru Eficiență Energetică. Obiectivul acestuia este de a oferi asistență și mentorat, dar și granturi pentru idei de afaceri în domeniul energiei verzi.

GEFF este un program al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), implementat în 27 de țări, ce a oferit finanțare de peste 4,6 miliarde de euro pentru mai multe 190 de mii de companii și persoane fizice, astfel fiind evitate emisii de CO2 de peste 8,6 milioane tone anual.

Reamintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău