Afacerile celui mai bogat om din Ucraina, decimate de armata lui Putin

19 Iul. 2022, 19:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2022, 19:41 // Actual //  bani.md

Rinat Ahmetov nu-l mai suportă pe preşedintele Rusiei, după ce armata de la Moscova i-a distrus afacerile.

Rinat Ahmetov, 55 de ani, are averea decimată de război. De la 14 miliarde, Ahmetov mai are „doar” 4,2 miliarde de dolari.

Fostul patron al echipei de fotbal Şahtior Doneţk nu deţine relaţii strălucite cu Volodimir Zelenski, dar ajută ţara lui, Ucraina, în lupta contra Rusiei.

A alocat 100 de milioane de euro pentru război, a donat 100.000 de veste antiglonţ şi produce materiale antitanc. Mai presus de toate, Ahmetov îşi exprimă sprijinul faţă de conducerea ucraineană, chiar dacă aceasta implică un declin al oligarhilor.

„Statutul de candidat UE nu este doar o oportunitate de a construi o nouă ţară europeană liberă şi democratică, fără corupţie, cu economie de piaţă, cu instanţe corecte şi independente, libertate de exprimare şi instituţii funcţionale. Este şi o modalitate de a scăpa cu adevărat de sistemul oligarhic”, spune cel care este considerat cel mai puternic dintre oligarhi. „Nu vom mai avea o şansă. Este responsabilitatea noastră istorică să o facem acum”, mai afirmă fostul patron al lui Mircea Lucescu.

Omul de afaceri îşi enumeră proprietăţile distruse, deteriorate sau furate de Rusia: la Mariupol, oţelăriile Azovstal şi Ilych, apoi Avdiika Coke lângă Doneţk, centrala TPP de la Lugansk şi alte zeci de combinate. Numai cele două uzine de la Mariupol valorau înainte de război între 17 şi 20 de miliarde de dolari, spune proprietarul lor.

Cel mai bogat ucrainean afirmă că Rusia „fură cu cinism cerealele şi oţelul de la Mariupol”, valoarea totală fiind de aproximativ un miliard. Toate astea l-au convins pe Ahmetov să dea în judecată Rusia la instanţele internaţionale pentru „zeci de miliarde de dolari”.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ