Afacerile lui Putin susțin mașina de război: Rusia ”inundă” cu petrol o țară, care îi vinde de 6 ori mai multe mașini

23 Aug. 2023, 07:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Aug. 2023, 07:30 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea războiului Rusiei din Ucraina, impunerea de sancțiuni occidentale Kremlinului și pierderea pieței de energie din Europa, Putin a căutat să-și redirecționeză afacerile spre alte țări. Astfel, Moscova a ”inundat” China cu petrol, fiind în luna iulie 2023, cel mai mare furnizor de țiței al Beijingului. La rândul său, China a vândut Rusiei de 6 ori mai multe mașini, în primele 7 luni ale anului.

Exporturile de petrol ale Rusiei în China au crescut cu 13% față de aceeași lună a anului trecut, până la 8,06 milioane de tone metrice în iulie, sau 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor de la Beijing, scrie Reuters.

În primele șapte luni ale anului, exporturile de petrol ale rușilor au crescut cu 25% față de un an mai devreme, până la 60,66 milioane de tone. Transporturile din Arabia Saudită, la 5,65 milioane de tone, au scăzut cu 14% față de anul precedent și cu 31% față de iunie.

Exporturile saudite către rafinăriile asiatice erau de așteptat să scadă în iulie, deoarece Riadul a ridicat prețul oficial de vânzare din iulie al petrolului său emblematic Arab Light către cumpărătorii asiatici la un nivel maxim din șase luni. Arabia Saudită a anunțat, de asemenea, planuri pentru o reducere suplimentară a producției în iulie, reducând producția la 9 milioane bpd de la 9,96 milioane bpd în iunie.

În ciuda continuării sancțiunilor occidentale și a unui plafon de preț pentru transporturile rusești, țițeiul rusesc de calitate ESPO s-a comercializat din ce în ce mai aproape de nivelul de referință, deoarece cererea puternică din partea cumpărătorilor indieni și chinezi erodează reducerea sancțiunilor.
Livrările ESPO cu livrare în iulie au avut un preț de 5-6 dolari mai mic pe baril față de nivelul de referință ICE Brent și cu 8,50 dolari mai mic față de ICE Brent pentru livrările livrate în martie, potrivit surselor comerciale.
Se preconiza, de asemenea, că cererea internă mai puternică din Rusia va duce la o scădere generală a exporturilor rusești. Transporturile din porturile din vestul Rusiei în iulie au fost estimate să scadă cu 18% de la o lună la lună, reflectând renașterea cererii interne de rafinare.

Rafinăriile chineze folosesc comercianți intermediari pentru a se ocupa de transportul și asigurarea țițeiului rusesc pentru a evita încălcarea sancțiunilor occidentale. Furnizorii alternativi și-au văzut acțiunile crescând pentru a compensa livrările mai mici din Arabia Saudită și Rusia. Livrările din Angola au crescut cu 27% față de luna precedentă la 574.581 bpd în iulie.
Continuând tendința din luna precedentă, exporturile SUA către China au crescut de cinci ori față de anul precedent, în ciuda tensiunilor geopolitice, deoarece producția WTI din SUA continuă să crească pe fondul reducerilor de aprovizionare ale OPEC+. Livrările de țiței din SUA către China au totalizat 161.275 bpd în iulie, în scădere de la 742.824 bpd în iunie, pe măsură ce marjele de arbitraj s-au redus.

Pe de altă parte, China a crescut exportul de vehicule ușoare către Rusia de 5,7 ori între ianuarie-iulie 2023, potrivit Administrației Generale a Vămilor din China. 405.400 de vehicule au fost exportate din China în Rusia în 7 luni din 2023.

71.000 de vehicule au fost exportate în aceeași perioadă a anului precedent. În termeni monetari, exporturile au crescut de 7,6 ori, până la 5,7 miliarde de dolari. Prețul mediu al unei mașini a făcut 14.000 de dolari, potrivit akipress.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni marţi la Washington cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, în timp ce republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică o sursă din Congres, citată de AFP.

„Speaker-ul Johnson se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, la Capitoliu”, a afirmat sursa, într-un moment în care membrii republicani ai Congresului cer concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.

Preşedintele Joe Biden, îl va primi marţi la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei”, a făcut cunoscut duminică purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane, Karine Jean-Pierre.
„În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic”, a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Miercuri, Congresul de la Washington a eşuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău