Licitația de achiziție a grâului alimentar a eșuat din lipsă de participanți. Agenția Rezerve Materiale intenționa să cumpere 41,7 mii tone de grâu alimentar de la fermieri în sumă de 201,6 mil. de lei, însă aceștia refuză să-l vândă.
Contactați de bani.md, reprezentanții agenției au spus că deși prețul de 5,2 lei/kg este mai mare decât cel preconizat (4,83 lei/kg), nimeni dintre fermieri nu a participat la licitație, respectiv tenderul programat pentru 18 august – 12 septembrie nu a avut loc.
Agenția Rezervelor Materiale nu a decis ce va face în continuare – va anunța o nouă licitație sau va renunța.
Statul are suficiente volume de cereale, dar în condițiile crizei energetice, precum și a majorării tarifelor, autoritățile declară că e nevoie de suplinit rezerva de stat. În aceste scopuri, stocurile de grâu alimentar trebuiau aduse la nivelul 100 de mii de tone.
Refuzul fermierilor de a participa la licitație se justifică prin faptul că agricultorii și comercianții cu capacitate de depozitare au decis să păstreze grâul în așteptarea prețurilor mari.
Experții consideră, de asemenea, că nu doar factorii de conjunctură, ci și cei politicii au jucat în eșuarea licitației. Guvernul refuză să se angajeze în dialog cu fermierii care cer asistență suplimentară sub formă de amânare a plăților către creditori, scutiri fiscale și compensații pentru fermele afectate de secetă. Drept urmare, fermierii au ieșit la protest astăzi 20 septembrie.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea declara anterior că nu înțelege nemulțumirea agricultorilor, în condițiile.
„Toate cerințele au fost îndeplinite. Am decis amânarea impozitului pe imobil până la data de 25 noiembrie. Iar în ceea ce privește neaplicarea penalităților pentru celelalte taxe, această problemă a fost deja rezolvată cu Serviciul Fiscal și Ministerul Finanțelor”, spunea Bolea.